KNEDLE SZPINAKOWE - czas przygotowania :45min
5 porcji, 1 porcja 370 cal.
SKŁADNIKI
- 2 bułki grahamki
- 8 dkg mąki
- 10 dkg.rozmrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyż. szczypiorku
- 1 łyż. natki pietruszki
- 3 jajka
- 15 dkg. żółtego sera
- oliwa z oliwek
- pomidorki i liść salaty
Bułki pokroić w drobną kostkę,wymieszać z mąką.Posiekaj cebulę i czosnek, zarumień dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż.Przestudź. Przełóż do bułek.Dodaj resztę składników, starannie wymieszaj. Z powstałej masy umoczonymi w wodzie dłońmi formuj małe kulki. Gotuj porcjami ok. 15 min. w osolonej wodzie. Knedle podawaj z surówką lub dowolnym sosem. Najlepiej smakuje z szakszuką.( przepis w następnym poście). Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, robi się o wiele szybciej, jest oryginalny i smaczny. Urzekły mnie te zielone kuleczki..............

2 bułki kroimy na malutkie kosteczki.......

1 cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy( czosnek miażdżymy)

szpinak rozmrażamy

Kroimy pietruszkę, szczypiorek, trzemy ser.

Na patelni rumienimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy szpinak...........

Do bułki dodajemy mąkę...........

Oraz resztę składników....................

Dokładnie mieszamy.........

formujemy małe kuleczki............

dłonie moczymy w wodzie...................

rzucamy na gorącą wodę( wrzątek), gotujemy 10-15 min.

wyjmujemy na półmisek, podajemy na gorąco lub zimno, gotowe, SMACZNEGO!
Witaj Natalis !
OdpowiedzUsuńDzisiaj będe robić te knedliki,wygladają bardzo obiecująco.Wiesz ,zrobiam już też te gołąbki w liściach winogron, są znakomite i takie bardzo ,bardzo ekstra .W stu procentach lepsze dla tych ,którzy nie tolerują kapusty.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę dalej wspaniałych przepisów.Będę zaglądać .Margo