Są łatwe w wykonaniu, tanie. Często zostaje nam kasza z obiadu i nie wiemy co nią zrobić.Warto wtedy wykorzystać do takich kotletów. A więc do dzieła!
SKŁADNIKI
* kasza gryczana np. 2 woreczki
* 25 dkg twarogu lub serka sojowego
* 2 cebule
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia
* sól, pieprz ziołowy,majeranek
* 1 łyż. maki ziemniaczanej
WYKONANIE
Kaszę gotujemy lub wykorzystujemy tą, która nam pozostała z obiadu.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce, duże oczka smażymy na złoty kolor.
Twaróg kruszmy na drobne kawałki i dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy dokładnie masę aby wszystkie składniki się połączyły.
Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy.
Wykładamy na papierowe ręczniki (odsączyć nadmiar tłuszczu). Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym oraz z dużą ilością surówek. Najlepiej smakuje z kiszoną kapustą,rzodkiewką lub z sałatą lodową.
:)
ZAMIAST TWAROGU MOŻE BYĆ SER TOFU..............
Te kotlety to mistrzostwo,proponuje do nich surowke z surowego kalafiora,niebo w gebie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakowały a surówki z kalafora surowego nie robiłam,chetnie bym zrobiła ale nie mam przepisu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń