Kaki (persymona)- zawiera Wit.A,C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczanego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.Jest bogatym źródłem karotenu.
Owoc kaki - zawiera19% fruktozy i 19 %glukozy. 100 gram surowego owocu zawiera tylko 70 kcal.
Należy do moich ulubionych owoców, szkoda że tak trudno dostępny.Najlepsze owoce jadłam w Berlinie , były wielkości pięści i rozpływały się w ustach.
Uwielbiam kaki!
OdpowiedzUsuńa kaki fajne jest do ciast
OdpowiedzUsuńpyszne kaki!
OdpowiedzUsuńZgadzam sie ze wszystkimi wpisami, PYCHA!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM CIEPLUTKO!
Ja jakiś czas temu zrobiłam z niego smoothie z pomarańczami. Zakochałam się w tym owocu ;)
OdpowiedzUsuńA i nie wiem czy znasz taki serwis http://vegespot.pl - to taki durszlak tylko że dla blogów wegetariańskich z wegetariańską społecznością ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedz, już się wpisałam a smoothie trzeba spróbować, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubie kaki :) jednak czesto są mało słodkie i troche niedojrzałe :( Chyba trzeba by wyjechac, żeby zjeść takie piekne soczyste i dojrzałe :D Te z naszych sklepów chrupią jak jabłko a z tego co wiem w "naturze" są miękkie :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy owoc. Pierwszy raz o nim słyszę;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na sałatkę... Pozdrawiam!
Miszelka- zgadzam się, że nie są jakościowo dobre. Owoce muszą być duże i dojrzałe, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPieguska- byłam i jestem zachwycona Twoim blogiem, pozdrawiam:)