wtorek, 26 listopada 2019

Domowa ,,vegeta,,


Domowa przyprawa do zupy, sosu, kanapek,surówek....
Ja już dawno planowałam zrobić sama swoją w domu ale przepis  czekał w kolejce. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów, różnią się jednym lub dwoma składnikami.  Mi spodobał się przepis  Dorotki z bloga Hajduczek naturalnie. Nie wszystko jest takie samo ale ona pięknie opowiedziała  jak to zrobić. Podstawa zawsze jest taka sama.

 Główne składniki
 1 kg marchewki
 1/2 selera (  korzeń 30 dkg)
 1/ 2 kg korzeń pietruszki
 1 cały por średniej wielkości
 2 papryczki ostre( bez nasion)

 2 cebule
 1 pęczek natki pietruszki
 1  pęczek koperku
  liście lubczyku i selera
  1 główka czosnku
Pozostałe składniki
  3  łyżeczki kurkumy
  10 szt  ziele angielskie
  10  szt liść laurowy
  10 łyżeczek soli kłodawskiej nie jodowanej
   garść  kurdybanku
   garść jarmużu

Wykonanie
Warzywa obrać, pokroić, włożyć na sita  suszarki.Wszystko ma być pokrojone na mniejsze kawałki aby zmieścić na sicie i  aby szybciej się ususzyły.
Temperatura 45 stopni C








cdn.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz