Domowa przyprawa do zupy, sosu, kanapek,surówek....
Ja już dawno planowałam zrobić sama swoją w domu ale przepis czekał w kolejce. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów, różnią się jednym lub dwoma składnikami. Mi spodobał się przepis Dorotki z bloga Hajduczek naturalnie. Nie wszystko jest takie samo ale ona pięknie opowiedziała jak to zrobić. Podstawa zawsze jest taka sama.
Główne składniki
1 kg marchewki
1/2 selera ( korzeń 30 dkg)
1/ 2 kg korzeń pietruszki
1 cały por średniej wielkości
2 papryczki ostre( bez nasion)
2 cebule
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
liście lubczyku i selera
1 główka czosnku
Pozostałe składniki
3 łyżeczki kurkumy
10 szt ziele angielskie
10 szt liść laurowy
10 łyżeczek soli kłodawskiej nie jodowanej
garść kurdybanku
garść jarmużu
Wykonanie
Warzywa obrać, pokroić, włożyć na sita suszarki.Wszystko ma być pokrojone na mniejsze kawałki aby zmieścić na sicie i aby szybciej się ususzyły.
Temperatura 45 stopni C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz