CHLEB GRAHAM - przepis dostałam od Basi, byłam zachwycona gdy jadłam ten chleb upieczony przez Basię. Właśnie takiego, chleba szukałam .Ten chleb upiecze każdy, gwarantuję!
SKŁADNIKI
* 2 szklanki mąki białej
* 2 szklanki mąki z pełnego przemiału
* ziarna po 2 łyżki sezamu, słonecznika, nasion lnu.
ZACZYN Z DROŻDŻY
ZACZYN Z DROŻDŻY
* 2 łyżeczki płaskie soli ( 12 g ) + 2 szklanki ciepłej wody + 4 dkg drożdży = wszystko wymieszać Zostawić na 15-30 minut w ciepłym miejscu.
Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie, wymieszać , przerobić ciasto, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Po upieczeniu, wyjmujemy z formy i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe i łatwe?
POWODZENIA!
UWAGA- 1 łyżeczka zawiera - 6 g soli, tutaj potrzebujemy 2 płaskie łyżeczki soli ( 12g soli)
:)
dobry chleb ważna rzecz , zresztą chleb domowy to magia w najczystszej , najpiękniejszej postaci
OdpowiedzUsuńA czy ten chleb wyrośnie, jeśli do drożdży nie dodajemy żadnego słodu?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,że dopiero teraz odpisuję,ale też miałam podobny dylemat gdy dostałam ten przepis od Basi, chlebuś wyrośnie pięknie .....nie trzeba nic słodkiego dodawać.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Zaciekawiła mnie miska. Czy w takiej zwykłej metalowej (stalowej) misce można upiec chleb na zakwasie? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnna
Anno- tak można mam jedną taką miskę wys. ok 8cm - 20 cm( długość), wychodzi bardzo ładny okrągły chlebek. Stalowa nie aluminiowa,pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńJak ktoś nie ma metalowej miski to można upiec w normalnej tortownicy.Ja tak piekę i jest wszystko ok.
OdpowiedzUsuńMożna również piec w normalnych foremkach do ciasta takich prostokątnych nie wiem jak się one fachowo nazywają.Życzę smacznego
OdpowiedzUsuńtak, tak, oczywiście że tak, każdy ma po jakiś czasie swoje ulubione formy, pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńDla gapowiczów takich jak ja dodam, że do chleba należy dodać 2 łyżeczki soli a nie łyżki! Przecztałam 2 łyż. i nie myśląc z rozpędu wrzuciłam łyżki no i wyszła sól pod postacią chleba;( Chleb super gdyby nie ta sól nieszczęsna;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCo to jest mąka z pełnego przemiału.
OdpowiedzUsuńMąka z pełnego przemiału to taka mąka, gdzie całe ziarna mielimy i nic nie odrzucamy. Wszystkie składniki czyli -zarodki, otręby itp.niektórzy nazywają to popiołem im więcej tym zdrowiej. Inaczej powiedziała bym -zmielone całe ziarno- pełne.
OdpowiedzUsuńMaka pszenna razowa, mąka żytnia razowa itp.różni się tylko ziarnem
( raz zmielone nie oczyszczone ziarna).
Biała mąka jest oczyszczona ze wszystkich soli mineralnych i witamin.
pozdrawiam:)
Gdzie mogę kupić mąkę z pełnego przemiału ? Czy jest droga ? Ile ma kalorii taka kromka chleba? Aktualnie jestem na diecie i chciałabym upiec taki chleb, tym bardziej,że wygląda apetycznie i zdrowo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMąkę z pełnego przemiału, można kupić w sklepach przy piekarniach oraz w marketach np.Tesco. Cena 1kg. - ok.5zł. Jeżeli chodzi o kalorie to zależy od dodatków- będzie ok. 1oo kalorii. ale najważniejsze ,że to jest zdrowe. Chleba białego zjesz 5 kromek a razowy 1-2 max.pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńJakas niedokladnosc tu jest .nie ma w skladzie zakwasu?
OdpowiedzUsuńMialam na mysli zaczyn o ktorym mowa wyzej?
OdpowiedzUsuńZaczyn jest na końcu przepisu tj. sól+ woda+ drożdże= zaczyn (patrz zdjęcie nr.3) Zdjęcia -pokazane krok po kroku jak to zrobić.
OdpowiedzUsuńPrzepis na chleb na zakwasie wkrótce,taki bardzo łatwy, pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)
To nie jest chleb graham... Chleb gracham to chleb z maki typu graham 950. Do chleba graham nie dajemy bialej mąki...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anonimowy-chleb graham (orginalny) pieczony jest bez drożdży i tylko z mąki pszennej typ 1850 tak zalecał prof. Sylwester Graham. Ten przepis dostałam od znajomych z taką nazwą. Można zmienić nazwę,że jest to chleb "typu graham" . Dzisiaj większość chlebów jest pieczona z róznych gatunków mąki, której jest przewaga taki jest typ chleba. Ja w domu na zyczenie męża piekę chleby z rożnych rodzajów mąki, bez białej. Ziarno mielę sama w młynku żarnowym.Gdy jemy surówke z kapusty, czy tam jest tylko kapusta? Mozna by na ten temat dyskutować, dziękuje za komentarz i pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDziś kolejny raz piekłam ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńMój mąż nie chce już jeść żadnego innego :)
Dziękuję za przepis :)
Pani Natalio,mam od Pani zakwas-piekę na nim chleb od prawie roku!Jest super!!!
OdpowiedzUsuńCzy mogę na nim upiec chleb z mąki żytniej?
O mące pszennej jest obszerny wywiad z amerykańskim kardiologiem na stronie nowadebata.pl
O życie nie ma tam nic.
Serdecznie pozdrawiam-fanka Pani bloga.
Anonimowy- dziękuje za komentarz aż mi się ciepło zrobiło na serduszku, że ktoś wykorzystał (zakwas gdy rozdawałam a rozdałam około setki) i piecze chlebuś. Jeżeli chodzi o mąkę- to można dodac tylko żytnią lub tylko orkiszową i jakie mamy ochotę, tylko zachować proporcje. Ja zawsze dodaję białą mąkę- tylko 1 szkl.Życzę udanych chlebów i pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńA ile ma rosnąć przed wstawieniem do pieca? Mniej więcej, proszę.
OdpowiedzUsuńAnonimowy - jeżeli napełniasz formę 3/4 ma wypełnić się do końca formy( po brzegi), jeżeli jest ciepło rośnie szybko ok. 40 min. Lepiej zostawić w spokoju i niech rośnie 1 godz. W tym czasie możemy robić coś innego. Pozdrawiam i życzę wypieczonego chlebka:)
OdpowiedzUsuńPiekłam ten chlebek,zostawiłam go na noc w lodówce i część uciekła mi z foremki:),ale wyszedł bardzo dobry.Polecam
OdpowiedzUsuńCzy sól oprócz walorów smakowych spelnia inna funkcje? Chcialabym wykluczyc sól z przpisu:)
OdpowiedzUsuńtylko walory smakowe:)
OdpowiedzUsuńDziekuje, wlasnie zabieram sie za robienie chlebka:)
UsuńPani Natalio proszę mi powiedzieć dlaczego w czasie pieczenia/jakieś 4 razy/pęka mi chlebDodam,że piekę orkiszowo-żytni-zrezygnowałam z mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anonimowy- przyczyn może być kilka, za krótki czas rośnięcia lub zbyt wysoka temperatura. Chleb ma podwoić swą objętość , dać mu spokojnie wyrosnąć może to pomoże.Pozdrawiam i powodzenia:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam,że ostatnimi czasy trochę "poganiałam" chleb w czasie rośnięcia.Nie czekałam aż podwoi swą objętośc w wyrastaniu.
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki za odpowiedź-pozdrawiam!
witam jaka forma 25cm na 35 czy 10 na 35 ?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnonimowy -25 x35 cm, 10x 35cm to na pewno dwie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam proszę o informację czy dwa razy zostawiamy chleb do wyrosniecia?? Najpierw w misce po wyrobieniu przez 1.5 h a pozniej ponownie w formie w ciepłym miejscu??
OdpowiedzUsuńJeśli tak to na ile mniej wiecej?? Godzinę??
Czy mąkę z pełnego przemiału mozna zastąpić zwykłymi otrębami pszennymi?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ten chleb smakowo jest bardzo przeciętny-dwie łyżeczki soli to i tak dość dużo-chleb jest słony.Prawie wcale nie urósł,mimo iż zostawiłam go na całą noc w ciepłym pokoju.Ogólnie gnieciuch jakich mało,nie polecam
OdpowiedzUsuńAnonimowy - nie lubię odpowiadać na "anonimy" -dziś zrobię wyjątek
OdpowiedzUsuńChleb rośnie raz- w foremce. Oczywiście makę z pelnego przemiału możecie zastąpić otrębami lub inną mąką. A co do tego gniota, tak się, zdarza , przyczyny moga być różne. Więc jeżeli mi nie wychodzi jakas potrawa to robię do skutku. Przepis dostalam od Basi ,jestes pierwszą osobą "ANONIMOWY" gdzie przepis się nie sprawdził. Amoże przyczyna tkwi gdzie indziej, pozdrawiam ciepło Natalis!
To mój pierwszy chleb zrobiony w domu. Chlebek bardzo smaczny, tylko skórka wyszła bardzo twarda. Jak można temu zaradzić?
OdpowiedzUsuńJa po upieczeniu i wystudzeniu chleba , zawijam w ręcznik lniany i wkładam do worka foliowego, chleb będzie, miękki i może leżeć do tygodnia,moze ta rada sie przyda, pozdrawiam:)
UsuńWitam, jako ze jestem kompletnie zielona w temacie, a dzięki Pani przepisowi nabrałam ochoty na upieczenie swojego pierwszego chleba, chciałam się upewnić - po tym czasie, kiedy chleb rośnie po raz pierwszy, powinnam to wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać, tak?
OdpowiedzUsuńOraz należy je "przerobić" - chodzi o przerobienie dłońmi? :)
Przepraszam za takie "głupie" pytania, ale byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
Pozdrawiam.
Kasia
Kasia - tak rośnie w misce, potem wyrabiamy jeszcze raz , bardzo dobre pytania,ja treaz polecam chleb na zakwasie, moim zdaniem latwiejszy do upieczenia i mniej pracy.Jutro Swidnicy będe rozdawać zakwas- początek o godz, 16 na ul. Jagiellońskiej. Zczecam do pieczenia chleba na zakwasie i serdecznie pozdrawiam.Przy pieczeniu chleba na drożdżach , czekać aby chleb dodrze wyrósł ,nie spieszyć się. Pozdrawiam i powodzenia:)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedz! :)
UsuńZaciekawił mnie zaczyn drożdżowy, że do niego dodajesz sól.
OdpowiedzUsuńCzy sól nie spowoduje, że zaczyn nie wyrośnie?
Ja zawsze do zaczynu dodaję trochę mąki, a sól do właściwego ciasta.
Pozdrawiam:)*
Witam! ja też na początku byłam sceptycznie nastawiana do tego przepisu i takie same miałam obawy. Chleb wychodzi pyszny i wyrośnie. Sprawdzone przez wiele osób. Pozdrawiam:)
Usuńchleb może nie wyjśc tylko wtedy jak się drożdże połączy bezpośreednio z sola . Pozdrawiam
Usuńczy chleb na zakwasie można upiec z każdej mąki?
OdpowiedzUsuńTak, każda mąka oczywiście im bielsza mąka tym bardziej chleb puszysty. pozdrawiam:)
UsuńKto to trzyma drożdżówkę do wyrośnięcia całą noc??? Dlatego chleb wyszedł "gniot". Ciasto [po prostu "przegarowało". A co do pęknięć to proszę po włożeniu do formy poprzecinać ciasto nożem kilka razy, powinno pomóc:-)
OdpowiedzUsuńWitam,robiłam wczoraj i chyba ciasto wyszło za lejące.Dałam 300g mąki 1850, 280g mąki 650, 500ml wody.Po 50 min.ciasto było wyrośnięte,aż przykleiło się do ściereczki.Przemieszałam ciasto łyżką i przelałam do keksówki. Po 30 min. ciasto było wyrośnięte, wstawiłam do piekarnika bo obawiałam się że ciasto wypłynie z formy.W piekarniku ciasto się zapadło. W smaku chleb pyszny,ale wygląd nie ten.Chyba 2 szklanki wody to trochę za dużo.Bardzo proszę o dokładniejsze sprecyzowanie przepisu,po ile gramów ma być mąki jednej i drugiej i ile ml ma być wody.Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Halina
Droga Halinko. Jedna zasada ,która obowiązuje mierzymy tą samą szklanką wszystko. W dzisiejszych czasach szklanki minimalnie się różnią. Ale jezeli wszystko odmierzamy tą są szklanką tzn, woda,mąka wyjdzie na pewno. Często jest tak ,że mąka mnimalnie różnie wchłania wlej 1 1/2 szklanki wody i zobaczna konsystęcje ciasta. Jeżeli mi się uda może za twa tygodnie nagram filmik to ,każdemu ułatwi życie. Tym bardziej że jest duze zainteresowanie tym chlebem, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.chlebek piekłam drugi raz i jest pyszny.Troszkę za drugim razem ulepszylam.Gorąco polecam.Smacznego😀
OdpowiedzUsuń