czwartek, 23 stycznia 2014

Przepis na "Doubles" z Trinidad

SKŁADNIKI:

BARA:
* 2 szklanki mąki pszennej ( dałam  1 szklankę orkiszowej mąki +1 szkl. białej)
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka kminku
* 1 łyżeczka curry
* szczypta szafranu
* pół łyżeczki pieprzu ziołowego
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* 1/3 szklanki ciepłej wody
* pół łyżeczki cukru
* olej do smażenia

CIECIORKA Z CURRY:* 2 szklanki cieciorki z puszki/ ugotowanej cieciorki
* 1 łyżka curry
* 3 ząbki zgniecionego czosnku
* 1 pokrojona cebula
* 1 łyżka oleju roślinnego
* 2 łyżki soli
* pół łyżeczki szafranu
dodatkowo (jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy):
* 1 łyżeczka sosu chili
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu

WYKONANIE:

BARA:
W dużej misce wymieszaj mąkę, curry, kminek i sól. W osobnej misce wlej ciepłą wodę, wsyp drożdże, cukier i pozostaw do wyrośnięcia na parę minut. Do miski z mąką dodaj mieszankę z drożdżami i trochę wody. Całość wymieszać. Masa powinna być taka klejąca się. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw na  godzinę do wyrośnięcia.
Do garnka z gorącym olejem/patelni z olejem delikatnie wrzucamy/kładziemy kawałeczki masy (starając się formować takie "chlebki". Można przygotować sobie miseczkę z wodą do maczania rąk.

CIECIORKA Z CURRY:
Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę, czosnek. Dodajemy curry (wcześniej rozmieszany w 1/4 szklanki wody).Smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy cieciorkę i smażymy pod przykryciem kolejne 5 minut.(Przepis  od Karoliny)






4 komentarze: