niedziela, 12 stycznia 2014

Jedenaście przepisów wegańskich majonezów a może więcej......

Majonez- każdy  z Was ma swój ulubiony majonez wegański . Jest ich bardzo dużo, sama się zdziwiłam a wybrałam tylko ( jedenanaście) te najczęściej robione.Czym się różnią?
Różnią się składnikiem głównym  np. jeżeli jest to ryżowy - mamy tutaj gotowany ryż, jeżeli sojowy dominuje  ziarno soi.
   Przepisy zamieszczę na wszystkie majonezy, dzisiaj numer jeden. Sami ocenicie w komentarzach, który jest najłatwiejszy i najsmaczniejszy. Ja też wszystkie majonezy przetestuje i oznaczę gwiazdkami  (5 gwiazdek) u mnie to najwyższa ocena. Jako pierwszy- podaję  przepis na majonez z ziemniaka. Dlaczego akurat ten?
Dlatego, że zawsze w domu mam na ten majonez składniki i szybko się go robi (przepis znalazłam na stronie Zdrowie Na Talerzu)
1. Majonez z ziemniaka*****
2. Majonez z makaronu***
3. Majonez z kaszy kukurydzianej***
4. Majonez  z awokado *****
5. Majonez  z kaszy jaglanej***
6. Majonez z kalafiora****
7.  Majonez z ryżu *****
8. Majonez  z  tofu***
9. Majonez z migdałów****
10. Majonez z mleka sojowego
11.Majonez  z białej fasoli
12,Majonez z nerkowców
MAJONEZ Z ZIEMNIAKA ( 1 )
* 2 średnie ziemniaki
* 1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
* 1/4 oleju
* 3 łyżki soku z cytryny
* 1/3 łyż. soli
* przyprawy - pieprz ziołowy,kurkuma, czosnek granulowany lub 1 ząbek, drożdże w płatkach
Wszystko zmiksować na gładki krem. Przełożyć gotowy majonez do słoika, przechowywać  (w lodówce do 3 dni.)


MAJONEZ Z MAKARONU ( 2 )
* 3/4 szkl. ugotowanego makaronu
* 1/4 szkl. mleka sojowego lub wody
* 1/4 łyż.  oleju
* 2-3 łyż. soku  z cytryny
* sól, pieprz , czosnek ,ewentualnie 1 łyżeczka musztardy
Ugotowany ciepły makaron +sól + czosnek ( u mnie ząbek czosnku) + mleko sojowe= zmiksować
Na koniec dodać olej ( stopniowo) i sok z cytryny. Spróbować  i ewentualnie doprawić do smaku.
Po wystudzeniu majonez staje się bardziej  gęsty.


MAJONEZ Z KASZY KUKURYDZIANEJ ( 3 )
*1/2 szkl. ugotowanej kaszy kukurydzianej
*1/4 szkl. oleju
*1/2 szkl.wody lub mleka np. migdałowe
* sok z cytryny
* sól, musztarda ( niekoniecznie)
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, ciepłą zmiksować z wodą. Miksując powoli dolewać olej i następnie dodać sok z cytryny .Doprawić do smaku. Majonez ma być gładki.


MAJONEZ Z AWOKADO ( 4 )
* 1 średnie awokado
* 2 łyżek. oleju np. ryżowego
* 4 łyżek. mleka sojowego lub wody
* 2-4 łyżeczki soku  z cytryny
* sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy ze skórki, pestkę wyrzucamy. Wszystkie składniki miksujemy ( oprócz cytryny)  doprawiamy do smaku i dodajemy sok z cytryny i ponownie miksujemy na gładką masę . Gotowe!




MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ( 5)
* 1/2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej
* 3/4 oleju np. ryżowy
* 1/2 szkl. wody
* przyprawy sól, pieprz, gorczyca
* 3/4 olej np.ryżowy
* 4 łyż . soku  z cytryny
* 2 duże łyż. słonecznika
Wszystkie składniki oprócz oleju zblenduj na gładką masę, następnie powoli dodawaj olej. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli za gęsty dodaj odrobinę wody. ( przepis za strony -Tutaj )


MAJONEZ Z KALAFIORA (6)
* 1 szkl. ugotowanego kalafiora
*1/3 szkl. oleju
* 2 ząbki czosnku ( ja dałam 1 duży)
* przyprawy - sól , pieprz ziołowy
* 1 łyż.soku z cytryny( ja dałam 2 duże łyżki)
* 2 łyżki płatków drożdżowych ( nie dałam)
Wszystkie składniki zmiksować. Przechowywać do 3 dni w lodówce.
Przepis ze strony - Zdrowie Na Talerzu.

MAJONEZ Z RYŻU (7)
* 1/2 szkl. ryżu
*1,5 szkl.  wody lub bulionu
* 2 łyż. soku z cytryny
* 5 łyż. oleju
*1-3 łyżeczek musztardy
* 1 ząbek  czosnku
*  sól, pieprz , kurkuma do smaku
WYKONANIE
Ryz  ugotować w bulionie lub wodzie, po lekkim wystudzeniu miksujemy. Dodajemy czosnek+ musztarda+ kurkuma+ oliwa=  zmiksować ponownie i doprawić do smaku.
Jeżeli dodamy kurkumę będzie ładny ładny żółty kolor. Musztarda także zmieni kolor.
Majonez jest smaczny i lubię go za małą ilość tłuszczu. Zdjęcie było ale zagubiło mi się- nawet nie wiem gdzie, postaram się zrobić przy następnym majonezie.


MAJONEZ  Z TOFU (8)
* 1 kostka tofu
* 1/4 szkl. oleju
* sok z cytryny
* ząbek czosnku
* 2 łyż. płatków drożdżowych( nie koniecznie)
* szczypta kurkumy
* sól,  pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
WYKONANIE
Wszystko miksujemy

MAJONEZ Z MIGDAŁÓW (9)
*1/2 szkl. obranych ze skórki migdałów
*1 szklanka mleka  migdałowego  lub innego lub wody
* sól i pieprz do smaku
* odrobina cukru( można pominąć)
* ok. 1/3 szkl. oleju
*1/2  łyżeczki przyprawy warzywnej
* sok z cytryny( ok. 2 łyżeczki)
*ząbek czosnku( dla tych co lubią)
WYKONANIE
Wszystkie składniki miksujemy, potem wolno dolewamy olej miksując. Doprawiamy do smaku , jak za mało słone dodajemy sól  itp. Jeżeli majonez za gęsty dolewamy  odrobinę wody i  miksujemy  ponownie.
Przechowujemy  w lodówce  do 4 dni.

MAJONEZ Z MLEKA SOJOWEGO (10)
*1 szklanka mleka sojowego
*1-2 łyż. soku  z cytryny
*1 łyż. musztardy
*1/2 - 1 szklanka oleju
*sól  i pieprz ziołowy
WYKONANIE
Wszystkie składniki oprócz oleju miksujemy, następnie wolno wlewamy olej do uzyskania odpowiedniej gęstości.

DRUGA WERSJA MAJONEZU Z MLEKA SOJOWEGO
1 szklanka oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka sojowego
szczypta czarnej soli himalajskiej
1 łyżeczka płaska musztardy
 1 łyżka duża octu z winogronu, jabłka jaki macie
1 łyżeczka syropu klonowego
pieprz ziołowy i sól do smaku
ja dodałam sok z z cytryny żeby podkreślić smak
WYKONANIE
Mleko zblędować z octem i dodać pozostałe składniki oprócz oleju. Miksuj chwilę , małym strumieniem wlewaj olej . Miksuj  masa zacznie gęstnieć. Wyłącz mikser i spróbuj majonez dodaj pieprz i soli jeżeli jest taka potrzeba.
Do miksowania użyłam blendera kielichowego.



MAJONEZ Z FASOLI ( 11)
*1 szklanka ugotowanej fasoli białej
*ok.1/2 szkl. wody
*1-2 łyż. soku z cytryny
*1 łyż. musztardy ( można zrezygnować)
* sól i pieprz ziołowy do smaku
* 4 -5 łyż. oleju( duże łyżki)
WYKONANIE 
Wszystkie  składniki miksujemy  na gładką masę.  Fasolę miksujemy ciepłą- lepiej się miksuje. Wodę dodajemy  partiami aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
Oczywiście przechowujemy  w lodówce kilka dni.

12. MAJONEZ Z NERKOWCÓW
POTRZEBUJESZ
  3/4 szklanki suchych orzechów nerkowca
  5 łyżki soku z cytryny
  3 łyżki sos sojowy
  1 łyżkę syropu klonowego
  6 łyżek oleju
  1 ząbek czosnku
  1/2 łyżeczki kurkumy
  sól i pieprz do smaku
Orzechy nerkowca zalewam zimną wodą odstawiam na minimum 4 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie płuczemy i miksujemy z pozostałymi składnikami.
Wkładamy np.do słoika i szczelnie zakrywamy. W lodówce można przechowywać maximum do 10 dni, tak piszą  u mnie znika szybciej więc stoi do tygodnia najdłużej.
Taki majonez używam na kanapki, sałatki,awokado,pomidorów........



10 komentarzy:

  1. 11 majonezów fiu fiu , ja kilka z nich też robię(nie wiem czy takie same ,ale z nazwy) ,a i jeszcze z kaszy kukurydzianej z wegedzieciaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam napisać ,że ten twój majonez wygląda świetnie , konsystencja idealna

      Usuń
  2. Margot- dzięki- z kaszy kukurydzianej- nie znalazłam ale poszukam i dopiszę do listy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalis, to ten
      http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=584

      Usuń
  3. Świetny przegląd majonezów. Niektóre robie po inne chętnie do Ciebie wróce:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot- dziękuje za link:)
    Daria - zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A można by pomyśleć że świat jest ograniczony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pestki z awokado szkoda wyrzucać, można je wykorzystać dwojako - wysuszyć, zemleć i dodawać do jedzenia ze względu na bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych lub też spróbować wyhodować własną roślinkę, Warto poszukać w necie informacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio nasuszyłam 10 pestek na kaloryferze- polecam .Tylko nie można przesadzić- z tego co pamiętam 1 lyż. dziennie( proszek z awokado)

      Usuń