Składniki dla 4 osób:
- gluten z 1 kg mąki( przepis jak zrobić gluten ,patrz cielęcina australijska)
- 1 marchewka, przyprawa do flaczków, majeranek suchy i świeży, 1 łyż . oliwy,2,5 l wody,
Gluten gotujemy w wywarze z warzyw lub
(dla leniwych) kostka bulionowa, polecam pierwszy sposób.Ugotowany gluten ,studzimy,kroimy cienkie paski wg. uznania mogą być grubsze, wrzucamy do wody w której gotował się gluten i doprawiamy do smaku,dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki.Można dodać też pietruszkę i seler (korzeń) ugotowany i pokrojony w słupki, gotować ok 3 min.
- Dodać przyprawę do flaków i majeranek suchy ( 1 łyż. dużą) .
- Gdy nie mamy gotowej przyprawy dodajemy pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową,sól, majeranek,kolendrę do smaku.
Podaje w miseczkach udekorowane świeżym majerankiem i pajdą chleba razowego ,oczywiście własnego wypieku.Smakuje wybornie ,jest to danie dla smakoszy. Możemy zaskoczyć znajomych.
SMACZNEGO!
gluten gotujemy w wywarze z warzyw
po ugotowaniu i ostudzeniu ,kroimy w paski
marchewkę kroimy w słupki
Posypujemy świeżym majerankiem lub kolendrą,
podajemy z pajdą razowego chleba własnego wypieku, smakuje wybornie
😉
Koniecznie musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuń