piątek, 5 marca 2010

ROLADA SOJOWA (obiad, kolacja)

GOTOWA ROLADA SOJOWA Z SOSEM TATARSKIM


ROLADA SOJOWA

TEN PRZEPIS MA 26 LAT, ZNALAZŁAM GO W STARYCH NOTATKACH, WYMAGA DUŻO PRACY, ALE JEST TEGO WART. POLECAM, NIE JEST DROGI,ROLADY MOŻNA WYKONAĆ NA KILKA SPOSOBÓW, WIĘC ZACZYNAMY.....................
SKŁADNIKI:

* soja 30 dkg
* 3- 5 jaj
* 2 cebule
* 5 łyż. bułki tartej
* 4 łyż. kaszy manny
* 4 łyż. mąki kartoflanej
* przyprawa w płynie do zup
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy , Vegeta(( do smaku)
* szczypiorek i por
* grzybki suszone 45 gram
* masło 110 gram
* masło do smarowania płótna
wywar---możemy ugotować na kostkach bulionu warzywnego lub na warzywach ( marchew, pietruszka, por, cebula, seler, ziele angielskie 4 sztk. , liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE

Soję moczymy na noc, wylewamy wodę, zalewamy drugą i gotujemy ok. 1,5 godz., następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach razem z cebulą.
Umyte grzybki namoczyć na3 godz. w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować.Ugotowaną soję zemleć z cebulą ,dodać wszystkie składni suche , jajka, stopione masło, pokrojoną paprykę, pokrojony szczypiorek,mocny wywar z grzybów. W tym przepisie ja dodałam sos pomidorowy,bez szczypiorku i grzybków , dlaczego? Nie miałam w domu. Składniki możemy zmieniać , dodać różne kolory papryki, ugotowaną marchewkę z groszkiem zielonym, będzie bardzo kolorowo. Nie wolno zmieniać środków wiążących. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Wcześniej przygotować białe płótno , wyparzyć, posmarować masłem, nałożyć masę , uformować wałek i zawinąć. Zaszyć lub zasznurować,następnie włożyć do gorącego wywaru. Gotować ok.45 min. na małym ogniu, wyjąć i przestudzić, lekko obciążając deseczką. Zimną roladę odwinąć z płótna, wyporcjować, przybrać nacią pietruszki, i podawać z sosem tatarskim lub galaretką zrobioną na wywarze z grzybów.

Prawda że łatwe? Powodzenia i i smacznego!



GOTOWA ROLADA Z KIEŁKAMI SŁONECZNIKA I SOSEM PIKANTNYM
UGOTOWANA SOJA
SKŁADNIKI : 3 JAJKA, 2 CEBULE, MĄKA ZIEMNIACZANA, KASZA MANNA, MAKA KARTOFLANA, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU.
SOJĘ I CEBULĘ MIELIMY
DODAJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI, NA KOŃCU ZIMNE ROZTOPIONE MASŁO
DODAJEMY NP. ZIELONĄ PAPRYKĘ, SZCZYPIOREK , POR LUB INNE....................
MASĘ DOKŁANIE MIEZAMY, FORMUJEMY WAŁEK I ZAWIJAMY.
ROLADKI ROBIMY TAKIEJ WIELKOŚCI ABY ZMIEŚCIŁY SIĘ DO GARNKA.
ZASZYĆ LUB ZASZNUROWAĆ
GOTUJEMY OK. 45 MIN.
WYJMUJEMY I OBCIĄŻAMY DELIKATNIE DESECZKĄ.
GDY WYSTYGNIE WYJMUJEMY DELIKATNIE........................
PORCJUJEMY, PODAWAĆ Z SOSEM , OZDOBIĆ NP. KIEŁKAMI LUB NATKĄ PIETRUSZKI.

5 komentarzy:

  1. ja ją zrobię na Wielkanoc
    Bardzo ciekawy przepis taka trochę wegetariańska galantyna

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam, polecam, jest bardzo smaczna...........

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, Wasze przepisy są świetne!
    Bardzo fajna stronka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszymy się podoba i udanych potraw......

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, czekam na następne takie przepisy , pozdrawiam
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/04/rolada-sojowa.html

    OdpowiedzUsuń