GOTOWA ROLADA SOJOWA Z SOSEM TATARSKIM
ROLADA SOJOWA
TEN PRZEPIS MA 26 LAT, ZNALAZŁAM GO W STARYCH NOTATKACH, WYMAGA DUŻO PRACY, ALE JEST TEGO WART. POLECAM, NIE JEST DROGI,ROLADY MOŻNA WYKONAĆ NA KILKA SPOSOBÓW, WIĘC ZACZYNAMY.....................
SKŁADNIKI:
* soja 30 dkg
* 3- 5 jaj
* 2 cebule
* 5 łyż. bułki tartej
* 4 łyż. kaszy manny
* 4 łyż. mąki kartoflanej
* przyprawa w płynie do zup
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy , Vegeta(( do smaku)
* szczypiorek i por
* grzybki suszone 45 gram
* masło 110 gram
* masło do smarowania płótna
wywar---możemy ugotować na kostkach bulionu warzywnego lub na warzywach ( marchew, pietruszka, por, cebula, seler, ziele angielskie 4 sztk. , liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE
Soję moczymy na noc, wylewamy wodę, zalewamy drugą i gotujemy ok. 1,5 godz., następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach razem z cebulą.
Umyte grzybki namoczyć na3 godz. w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować.Ugotowaną soję zemleć z cebulą ,dodać wszystkie składni suche , jajka, stopione masło, pokrojoną paprykę, pokrojony szczypiorek,mocny wywar z grzybów. W tym przepisie ja dodałam sos pomidorowy,bez szczypiorku i grzybków , dlaczego? Nie miałam w domu. Składniki możemy zmieniać , dodać różne kolory papryki, ugotowaną marchewkę z groszkiem zielonym, będzie bardzo kolorowo. Nie wolno zmieniać środków wiążących. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Wcześniej przygotować białe płótno , wyparzyć, posmarować masłem, nałożyć masę , uformować wałek i zawinąć. Zaszyć lub zasznurować,następnie włożyć do gorącego wywaru. Gotować ok.45 min. na małym ogniu, wyjąć i przestudzić, lekko obciążając deseczką. Zimną roladę odwinąć z płótna, wyporcjować, przybrać nacią pietruszki, i podawać z sosem tatarskim lub galaretką zrobioną na wywarze z grzybów.
Prawda że łatwe? Powodzenia i i smacznego!
UGOTOWANA SOJA
SKŁADNIKI : 3 JAJKA, 2 CEBULE, MĄKA ZIEMNIACZANA, KASZA MANNA, MAKA KARTOFLANA, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU.
SOJĘ I CEBULĘ MIELIMY
DODAJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI, NA KOŃCU ZIMNE ROZTOPIONE MASŁO
DODAJEMY NP. ZIELONĄ PAPRYKĘ, SZCZYPIOREK , POR LUB INNE....................
MASĘ DOKŁANIE MIEZAMY, FORMUJEMY WAŁEK I ZAWIJAMY.
ROLADKI ROBIMY TAKIEJ WIELKOŚCI ABY ZMIEŚCIŁY SIĘ DO GARNKA.
ZASZYĆ LUB ZASZNUROWAĆ
GOTUJEMY OK. 45 MIN.
WYJMUJEMY I OBCIĄŻAMY DELIKATNIE DESECZKĄ.
GDY WYSTYGNIE WYJMUJEMY DELIKATNIE........................
PORCJUJEMY, PODAWAĆ Z SOSEM , OZDOBIĆ NP. KIEŁKAMI LUB NATKĄ PIETRUSZKI.
ja ją zrobię na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis taka trochę wegetariańska galantyna
polecam, polecam, jest bardzo smaczna...........
OdpowiedzUsuńDziewczyny, Wasze przepisy są świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna stronka :)
cieszymy się podoba i udanych potraw......
OdpowiedzUsuńpyszne, czekam na następne takie przepisy , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/04/rolada-sojowa.html