poniedziałek, 24 maja 2021

Pomidor i ogórek czemu się nie lubią?



Ogórki mamy cały  rok, najsmaczniejsze są w sezonie i z własnego ogródka. Pomidory także. 

Ale tak jak przekornie napisałam czemu, się nie lubią te warzywka?

Ogórek ma swoje wady,nie należy do warzyw lekko strawnych i nie ma zbyt wielu witamin. Świeży ogórek zawiera askorbinazę - enzym niszczący Wit.C, dlatego nie przyrządzamy sałatek, w których były ogórki zielone i pomidory,  gdyż witamina C zawarta w pomidorach ulgnie zniszczeniu.

Ogórki zielone,  jadamy przez cały rok, świeże,jako małosolne, kiszone i konserwowe. Jadodaję także do leczo.Kiszony ogórk jst dobrym źródłem  witaminy C, tym bardziej, że sąłatwiej strawne od świeżych.

Kilka rad dla urody

Plasterki świeżgo ogórka nakładaj na twarz, oczy, - świetnie nawilża 

Obierkami z ogórka  smaruj dłonie - nawilża, wygładza

 Tonik z ogórka dla tych co mają więcej czasu - wycisnąć sok z ogórka, przelać do butelczki i stosować jak każdy tonik  lub stosować jak mgiełkę na twarz. Wiadomo tylko kilka dni, co naturalne ma krótki termin przydatności. Nawilża i działa łagodząco na skórę.

A teraz od kuchni

Mizeria z ogórków ze śmitaną.

Ogórki ścieramy w talarki bardzo cienko na tarce, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę, śmietanę[ może być sojowa] oczywiście sól i pieprz.

Sałatka z ogórków z koperkiem

Ogórki trzemy na tarce w plastry, dodajemy koperek drobno pokrojony, sól , pieprz

Pasta na chleb

Kilka rzodkiewek, ogórek ze skórką trzemy na dużych oczkach, dodajemy twarożek ok. szklanki. Dodajemy jeszcze koperek, sól i pieprz

 Taką, pastę robiły same moje  córki, gdy były nastolatkami.

 Po prostu tą pastę uwielbiały.

A jakie Wy, moi drodzy macie pomysły na ogórki?







1 komentarz:

  1. Mizeria to podstawa i klasyka. Zdecydowanie Polska kuchnia. Plasterki ogórka można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Zimne plasterki niwelują opuchliznę.

    OdpowiedzUsuń