poniedziałek, 7 września 2009

KNEDLE SZPINAKOWE

KNEDLE SZPINAKOWE - czas przygotowania :45min
5 porcji, 1 porcja 370 cal.
SKŁADNIKI
  • 2 bułki grahamki
  • 8 dkg mąki
  • 10 dkg.rozmrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyż. szczypiorku
  • 1 łyż. natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 15 dkg. żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki i liść salaty
Bułki pokroić w drobną kostkę,wymieszać z mąką.Posiekaj cebulę i czosnek, zarumień dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż.Przestudź. Przełóż do bułek.Dodaj resztę składników, starannie wymieszaj. Z powstałej masy umoczonymi w wodzie dłońmi formuj małe kulki. Gotuj porcjami ok. 15 min. w osolonej wodzie. Knedle podawaj z surówką lub dowolnym sosem. Najlepiej smakuje z szakszuką.( przepis w następnym poście). Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, robi się o wiele szybciej, jest oryginalny i smaczny. Urzekły mnie te zielone kuleczki..............

2 bułki kroimy na malutkie kosteczki.......
1 cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy( czosnek miażdżymy)

szpinak rozmrażamyKroimy pietruszkę, szczypiorek, trzemy ser.
Na patelni rumienimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy szpinak...........
Do bułki dodajemy mąkę...........
Oraz resztę składników....................
Dokładnie mieszamy.........
formujemy małe kuleczki............
dłonie moczymy w wodzie...................
rzucamy na gorącą wodę( wrzątek), gotujemy 10-15 min.
wyjmujemy na półmisek, podajemy na gorąco lub zimno, gotowe, SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Witaj Natalis !
    Dzisiaj będe robić te knedliki,wygladają bardzo obiecująco.Wiesz ,zrobiam już też te gołąbki w liściach winogron, są znakomite i takie bardzo ,bardzo ekstra .W stu procentach lepsze dla tych ,którzy nie tolerują kapusty.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę dalej wspaniałych przepisów.Będę zaglądać .Margo

    OdpowiedzUsuń