czwartek, 12 marca 2020

Tłuszcze ale jakie? Wykład w Ziębicach


4 marca  w Ziębicach odbył się już trzeci  wykład z serii ,, Wiem co jem ,.
Tytuł wykładu : Tłuszcze ale jakie?czyli czym smarować pieczywo?
Tak obiecałam przedstawiam przepisy na pasty, które tam znalazły się na stole smalczyk z fasoli, pasta która wykonacie w kilka minut.


Smalczyk z fasoli

1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej
1 mała cebula
1/2 małego jabłka
kawałki proteiny sojowej
przyprawy: sól,majeranek, lubczyk, drożdże nieaktywne, pieprz ziołowy, czosnek

Wykonanie
Z fasoli odlać wodę i zmiksować lub zgnieść widelcem. Na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę  razem z jabłkiem na oleju.Do zmiksowanej fasoli dodać cebulę z jabłkiem i przyprawy wszystko wymieszać. Spróbować, dodać  przyprawy jeżeli uważamy, że brakuje np. soli. 
Gotowe😉


Pasztet z soczewicy
1 szklana suchej soczewicy
1 mała cebula
1/2 kiszonej cytryny lub ogórek kiszony( pokroić w kostkę)
2 łyżeczki drożdży nieaktywnych
3 łyżki bułki tartej

Soczewicę zieloną namoczyć min. 30 minut
Odlać wodę w której moczyła się soczewica, wlać świeżą 1:2
 ( 1 szkl soczewicy : 2 szklanki wody)gotować aż będzie miękka
Po ugotowaniu soczewicę zmiksować, dodać pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do podłużnej formy.Piec  180  stopni piekarnik elektryczny ok. 40 minut aż się zarumieni wierzch pasztetu.


 Przepis na paprykarz z ryżem Tutaj
Paprykarz z kaszy jaglanej
Składniki
2  marchewki
1 pietruszka
1 papryka czerwona
koncentrat pomidorowy ( 6 dużych łyżek)
 1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, drożdży nieaktywnych, papryka w proszku ostra i słodka, lubczyk ( wszystkiego po 1/2 łyżeczki)
 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Wykonanie
Kaszę gotujemy na sypko, cebulę , paprykę drobno kroimy, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach.
Wszystkie składniki smażymy na oleju,3-4 minuty. Następnie dolewamy  wody 1/4 szkl i dusimy do miękkości
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Próbujemy , jeżeli uważamy ,ze za mało soli  oczywiście dodajemy więcej.
pasztet ze słonecznika Tutaj
Pasta ze słonecznika najprostsza
1 szklankę słonecznika  namoczyć najlepiej na noc
2 ząbki czosnku
 3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz ziołowy, pietruszka natka- możesz pominąć
Wykonanie
Słonecznik przepłukać i zmiksować z pozostałymi składnikami, na gładka masę. Ja to robię ręcznym mikserem dolewam odrobinę wody przegotowanej jeżeli się mikser zacina. 
Pasta gotowa, w lodowce w zamkniętym opakowaniu możesz przechowywać do 4 dni
Przepraszam za brak zdjęć, było tyle pytań po wykładzie ,że nie zdążyłam zrobić.

 zdjęcie 1,. paprykarz z ryżem















2 komentarze:

  1. tylko co z kwasem fitynowym, tak bardzo szkodliwym, który jest w dużej ilości w strąkowych ??
    Może info jak sfermentować fasolę gdyż nigdzie nie mogę znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Witam! kwas fitynowy to nie tylko strączkowe rośliny ale i zboża, orzechy,ryż, młode ziemniaki itp.Ja zawsze mocze orzechy,ryż, soczewicę. Fermentuję ryż z soczewicą.Na przykład soczewicę, ryż ciemny, ciecierzycę moczę 12 godzin, odsączam i miksuję na gęstą masę ( dodaję wody aby ostrza chwyciły). Zostawiam w ciepłym miejscu aż sfermentuje, będą bąbelki, lub nie miksuję zostawiam do fermentacji i robię z tej masy placuszki. Chleb też piekę na zakwasie proces fermentacji. Nie znam stron związanych zagadnieniem fermentacji.Temat rzeka, można pisać i pisać....pozdrawiam Ps.Kwas fitynowy ma plusy i minusy
      W odpowiedzi na komentarz użytkownika Wojsław

      Usuń