wtorek, 29 stycznia 2019

PASZTET ZE SŁONECZNIKA



Składniki na pasztet ze słonecznika
*1 i 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
*1 bułka pszenna
*1 średnia cebula
*1 ząbek czosnku
*3 ogórki kiszone
*2/3 szklanki gorącej wody
*1/2 łyż. cząbru
*1/2 papryki czerwonej
*1 łyż. oliwy i sól do smaku
Wykonanie
Bułkę zalewamy wodą do namoczenia, słonecznik mielimy, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy i dodajemy pokrojony ogórek i paprykę oraz zmiażdżony czosnek, namoczoną bułkę.Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawę i sól do smaku. Przekładamy do wysmarowanej foremki, pieczemy 40 min. w temperaturze 170 stopni.

UWAGA! ja ogórki i paprykę ścieram na tarce na grubych oczkach , nie miksuję, lubię kolorowy pasztet i oszczędzam czas . Na wierzch pasztetu daję wiórki z masła.
Pasztet smakuje wybornie na kanapce z ogórkiem kiszonym lub czarnymi oliwkami.
(przepis znalazłam w książce " Kuchnia która polubisz"- I. Lewosińskiej.
*
Paprykę i ogórek pokroić w kostkę( szybsza wersja -trzeć na tarce)
Słonecznik zalewamy gorącą wodą i mieszamy.
Dodajemy resztę składników- czyli namoczona bułkę( odciśniętą z wody) oraz, czosnek. paprykę i ogórek kiszony.
Po wymieszaniu dodajemy cząber i sól do smaku.
Przekładamy do wysmarowanej formy, wiórki z masła( niekoniecznie)
Pieczemy 40 min. w 170 stopni.
Piękna zarumieniona skórka-zapach och...cudny.
Jeszcze ciepły!
Polecam pasztet ze słonecznika- nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, omega -6,oraz witaminy A,B,E.
😊

2 komentarze: