PŁASKURKA zboże, które jedli nasi pra, pra, dziadkowie . Zapomniane chodź takie ma wspaniałe właściwości dlaczego?
Starsza siostra pszenicy orkiszu płaskurka, uprawiana była na szeroką skalę w starożytnej Mezopotamii. Niemczech znana jest pod nazwą Emmer, natomiast we Włoszech Farro. Z uprawą wiążą się początki naszego, rodzinnego rolnictwa. Jej zalety zdrowotne przewyższają atuty coraz bardziej popularnego w naszym kraju orkiszu.
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które nadają produktom z tego ziarna ciemną barwę.
Ziarno zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i Beta glukanów ( węglowodanów) które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2.
Zawiera
dużo białka
wapnia
fosforu
witaminy B1, PP, E, kwas pantotenowy
Regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego.Ziarna z płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagają krążenie i zwiększają odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak, pszenice, orkisz.
Z płaskurki można zrobić kaszę, płatki,makarony i mąkę. Całe ziarna można używać po wcześniejszym moczeniu a potem ugotowaniu do sałatek, zup ,past itp.Potrawy przyrządzamy jak ze zwykłej pszenicy : chleb, naleśniki, ciasto, makarony, itp
Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet wspaniały orkisz.
https://smakzdrowia.pl/ Tutaj możesz kupić
Kupić ziarno płaskurki , nie jest łatwo.Ja zaopatruję się w Jeleniej Górze w sklepie internetowym. Jest mało znane i rzadko kupowane na dodatek dość drogie ,więc nie ma zapotrzebowania.
1.Sałatka warzywna z płaskurką
Jedną szklankę płaskurki moczę na min. 12 godzin, następnie gotuję( przepłukać na sicie) w 2 szklankach wody.
Pomidor, por, sałata, brokuł ,czosnek 1 ząbek, seler naciowy. Wszystkiego mniej więcej w równych porcjach, kroję drobno do dużej miski.
Dodaję 3 łyżki ugotowanej płaskurki i dodaję sos winegret,mieszam.
Taka sałatka doda ci energii i zdrowia.
😏
2. Do jogurtu dodaję ulubione owoce np. starte jabłko oraz banan i 2 łyżki ugotowanej płaskurki. Śniadanie gotowe.
😏
3. Ziarna płaskurki z owocami : płaskurkę 1 szklankę moczę w wodzie na cała noc. Rano gotuję. Do miski daję 2 czubate łyżki zboża oraz dodaję owoce np. mango , starte jabłko , kilka migdałów, 2 sztuki suszonych moreli, 1 łyżeczkę nasion chia.
1 szklanka ugotowanej płaskurki starcza mi dla mojego męża na 3 dni .
4. Chleb z płaskurki z ziarnami na zakwasie
Składniki
100 g mąki chlebowej ( typ 550 )
250 g mąki z płaskurki
100 g ziarna ( dynia, sezam, słonecznik)
450 g wody( liczone z zakwasem)
olej 2 łyż
sól 1 płaska łyżeczka
odrobina drożdży( 2 g suszonych) możesz pominąć
Ja wszystko ważę na wadze.
Wrzucam do dużej miski i mieszam. Mieszam, to ciasto kilka minut. Ma być gęste ciasto. Jeżeli widzę ,że jest zbyt wodniste dosypuję odrobinę maki lub sypię trochę ziaren.
Wkładam do foremek wysmarowanych olejem i posypane mąką lub ziarnami.
Ciasto na chleb 3/4 wysokości foremki Rośnie aby były pełne ( rośnie od 3 do 5 godzin zależności jak jest temperatura w domu.
Najlepiej postawić w pobliżu kaloryfera wystarczy wtedy 2 -2,5 godz
Wkładamy do piekarnika na 15 minut /200 C stopni
zmniejszyć 180 C stopni / 60 minut
Każdy piekarnik inaczej piecze , chleb ma być ładnie wypieczony ale nie spalony.
Wyjąć po upieczeniu z formy i studzić na kratce.
Teraz pieczenie dla mnie jest łatwiejsze, mam maszynę do pieczenia na zakwasie. Po prostu wygoda nie bolą ręce.
Chociaż mój mąż woli jak pieczenie odbywa się w piekarniku.
Chleb z płaskurki i samopszy z żurawiną, sezamem i czarnuszką
Składniki
150 g mąki z płaskurki
150 g mąki z samopszy
100 g mąki np. wrocławskiej
100 g ( 50 g żurawiny,czarnuszki 1 łyżeczka, 50 g sezamu)
sól 1 płaska łyżeczka
olej 3 łyżeczki
zakwas i woda= 450 g
Wszystko razem wymieszać. Dalej postępować jak wyżej.
Chleby nie są puszyste ale bardzo smaczne, bardziej zbite i ciężkie.Taki chleb jest bardzo sycący.
Wygląda pysznie! Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńKiedy będzie przepis na chlebek z plaskurki?
OdpowiedzUsuńJuż zamieszczam, przepraszam po prostu zapomniałam. Podam kilka wersji. Ja obecnie piekę w maszynie, szybciej ale to samo można zrobić w piekarniku. Pozdrawiam
Usuń