niedziela, 24 grudnia 2017

Domowe paszteciki z kapustą i grzybami 2




Podaje przepis  na paszteciki  drugi bardzo dokładny, dużo zdjęć  i opisu . Krok po kroku.


  SKŁADNIKI NA CIASTO
 1/2 kg mąki
 1/2 kostki masła lub innego tłuszczu
 1 opakowanie suchych drożdży lub świeżych 250 g
 250 ml śmietany lub jogurtu
 szczypta soli
WYKONANIE CIASTA
Mąkę wsypać do miski,dodać masło, suche drożdże, śmietanę,szczyptę soli.
Wszystko posiekać , wymieszać nożem następnie zagniatać ciasto w kulę. Jeżeli widzisz ,że ciasto jest za suche  dodaj odrobinę śmietany / jogurtu.
Ciasto włóż do miski i przykryj folią, włóż do lodówki minimum 1 godzinę.
Po tym czasie  podziel ciasto na mniejsze kawałki np. cztery tak jak u mnie.
Wałkuj na placki, odkrój  brzegi aby uzyskać prostokąt, Tnij na paski .
Na paski nakładaj farsz i sklej brzeg do brzegu. Tnij na kawałki , wielkość zależy od ciebie. Ja lubię małe.
Paszteciki układaj na wysmarowanej formie do pieczenia posmaruj wierzch jajkiem ( roztrzepanym jajkiem)

 FARSZ DO PASZTECIKÓW
30 dkg kapusty
30 dkg pieczarek  lub innych grzybów
1 mała cebula
przyprawy; majeranek, pieprz, vegeta, czosnek, ostra papryka

WYKONANIE FARSZU
Kapustę kroję na desce, wrzucam do gorącej wody i gotuję do miękkości.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, pierwsza wodę odlewam i wlewam czystą i gotuję do miękkości. Na patelnie gorącą z olejem rzucam pieczarki i cebulę starte na tarce (duże oczka )
Smażę do odparowania ,aby straciły jaj najwięcej płynu, dodaję kapustę ugotowaną  oraz przyprawy. Mieszam na patelni  i smażę aby uzyskać taki lekko złoty kolor.
Nie może być wodnisty farsz  gdyż paszteciki będą się trudniej sklejać.

 Paszteciki po upieczeniu są pyszne, można je odgrzewać i także część zamrozić.



 CIASTO NA PASZTECIKI

























1 komentarz: