Podaje przepis na paszteciki drugi bardzo dokładny, dużo zdjęć i opisu . Krok po kroku.
SKŁADNIKI NA CIASTO
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła lub innego tłuszczu
1 opakowanie suchych drożdży lub świeżych 250 g
250 ml śmietany lub jogurtu
szczypta soli
WYKONANIE CIASTA
Mąkę wsypać do miski,dodać masło, suche drożdże, śmietanę,szczyptę soli.
Wszystko posiekać , wymieszać nożem następnie zagniatać ciasto w kulę. Jeżeli widzisz ,że ciasto jest za suche dodaj odrobinę śmietany / jogurtu.
Ciasto włóż do miski i przykryj folią, włóż do lodówki minimum 1 godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki np. cztery tak jak u mnie.
Wałkuj na placki, odkrój brzegi aby uzyskać prostokąt, Tnij na paski .
Na paski nakładaj farsz i sklej brzeg do brzegu. Tnij na kawałki , wielkość zależy od ciebie. Ja lubię małe.
Paszteciki układaj na wysmarowanej formie do pieczenia posmaruj wierzch jajkiem ( roztrzepanym jajkiem)
FARSZ DO PASZTECIKÓW
30 dkg kapusty
30 dkg pieczarek lub innych grzybów
1 mała cebula
przyprawy; majeranek, pieprz, vegeta, czosnek, ostra papryka
WYKONANIE FARSZU
Kapustę kroję na desce, wrzucam do gorącej wody i gotuję do miękkości.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, pierwsza wodę odlewam i wlewam czystą i gotuję do miękkości. Na patelnie gorącą z olejem rzucam pieczarki i cebulę starte na tarce (duże oczka )
Smażę do odparowania ,aby straciły jaj najwięcej płynu, dodaję kapustę ugotowaną oraz przyprawy. Mieszam na patelni i smażę aby uzyskać taki lekko złoty kolor.
Nie może być wodnisty farsz gdyż paszteciki będą się trudniej sklejać.
Paszteciki po upieczeniu są pyszne, można je odgrzewać i także część zamrozić.
Uwielbiam takie paszteciki! Muszę spróbować je zrobić
OdpowiedzUsuń