niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczone kasztany jadalne

KASZTANY JADALNE - widzimy, patrzymy i często nie wiemy jak to "ugryść". Ja lubię kasztany pieczone, polane oliwą i posypane solą i pieprzem.Nie ma dużo pracy i łatwo się je przyrządza. Właściwości  kasztanów jadalnych opisałam KASZTANY
PRZEPIS
Kasztany jadalne włożyć do miski z wodą( pieczemy te, które unoszą się na powierzchni). Kasztany wyjmujemy i nacinamy na krzyż, posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą ( można pominąć).
Pieczemy ok.30-45 min. w temperaturze 180 stopni. Kasztany obieramy ze skórki, jemy gorące  dla mnie pyszne.
Smacznego!




Zamieszczam kilka zdjęć z kiermaszu  z pięknej Świdnicy.








 Podpłomyki na zakwasie tylko- 10 zł( na słono i słodko)





9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jarmarki :] a kasztanów nie jadłam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itka warto spróbować kasztanów pieczonych- polecam. Jarmarki też bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez uwielbiam wszelkiego rodzaju jarmarki,a kasztany czesto pieke w domu razem z batatami.Fajne zdjecia:)
    Zycze Wesolych Swiat.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sari Sarissima dziękuję za życzenia i miły komentarz, a mam bataty spróbuję upiec razem z kasztanami, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny jarmark, jakoś w naszym dużym mieście to jarmarki chyba tylko w centrach handlowych. Zdjęcia świetne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Są pycha! jadłam raz w Ostrawie. Jednak w moim mieście praktycznie nie do dostania :(

    OdpowiedzUsuń
  7. AdelkaElka - podobnie jest u mnie , polowanie na kasztany a szkoda gdyż są pyszne i zdrowe, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. przyznam, że sceptycznie podchodziłam do kasztanów, ale chyba wreszcie się na nie skuszę:) jednak nie wiem czy nie będę miała problemów z ich kupieniem...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiktor Tadeusz Kasztan4 listopada 2014 20:07

    Najlepsze pieczone kasztany są na placu... wiadomo. www.pankasztan.net

    OdpowiedzUsuń