NAMOCZYĆ PIERNIKI w przegotowanej chłodnej wodzie na kilka godzin ( pierniki zwykłe " Katarzynki")
Gdy pierniki będą namoczone postawić na małym gazie, żeby się dobrze zagrzały, prawie do zagotowania. Często mieszać bardzo szybko się przypala. Jeżeli będą grudki przetrzeć przez sito.
UGOTOWAĆ ŚLIWKI SUSZONE z cukrem. Po ugotowaniu najlepiej przekroić na pół i wyciągnąć pestki
UGOTOWAĆ PIETRUSZKĘ korzeń ( 1-2sztk..) drobno pokrojona w wodzie lekko osłodzonej.
PRZYGOTOWAĆ BAKALIE - rodzynki, orzechy. migdały( namoczyć i obrać) , figi, morele itp.
Do masy piernikowej wsypać cukier dość dużo i kwasek cytrynowy. Musi być smak winno- słodki.
Dodać kakao rozmieszane z wodą, może tez być tabliczka czekolady.
Wymieszać wszystko razem z bakaliami.
Gotować moczke ma mieć gęstość śmietany. Nie podaję ilości poszczególnych składników Bakalie im więcej tym moczka jest lepsza,a pierniki to daje zawsze na oko- takie "Katarzynki" ok. 5 paczek.
Przepis rodzinny Marzenki, która była tak uprzejma i dała mi razem ze słoiczkiem cudownej moczki.
Jadłam pycha!
Jadłam pycha!
Nie bądź pan/pani frajer #)
OdpowiedzUsuńZamiast w wodzie zamocz pan/pani w ciemnym piwie.
W litrze ciemnego piwa (może być karmelkowe jak ktoś amator).
Mniam no rewelka! dlaczego znalazłam ten przepis dopiero po Wigilii :( zapisuję w zakładce i za rok się z nim zmierzę
OdpowiedzUsuńAnonimowy -robi jak kto lubi ja wole tą pierwszą wersję , pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUrszulka75 - proszę nie sugerować się nazwą ja robię na Sylwestra "dokładkę", pozdrawiam:)