czwartek, 19 grudnia 2013

Moczka wigilijna

PRZEPIS
NAMOCZYĆ PIERNIKI  w przegotowanej chłodnej wodzie na kilka godzin ( pierniki zwykłe " Katarzynki")
Gdy pierniki będą namoczone postawić na małym gazie, żeby się dobrze zagrzały, prawie do zagotowania. Często mieszać bardzo szybko się przypala. Jeżeli będą grudki przetrzeć przez sito.
UGOTOWAĆ ŚLIWKI  SUSZONE z cukrem. Po ugotowaniu najlepiej przekroić na pół i wyciągnąć pestki 
UGOTOWAĆ  PIETRUSZKĘ korzeń ( 1-2sztk..) drobno pokrojona w wodzie lekko osłodzonej.
PRZYGOTOWAĆ  BAKALIE - rodzynki, orzechy. migdały( namoczyć i obrać) , figi, morele itp.
Do masy piernikowej wsypać cukier dość dużo i kwasek cytrynowy. Musi być smak winno- słodki.
Dodać kakao rozmieszane z wodą, może tez być tabliczka czekolady.
Wymieszać wszystko razem z bakaliami.
Gotować moczke ma mieć gęstość śmietany. Nie podaję ilości  poszczególnych składników Bakalie im więcej tym  moczka jest lepsza,a pierniki to daje zawsze na oko- takie "Katarzynki" ok. 5 paczek.
Przepis rodzinny Marzenki, która była tak uprzejma i dała mi  razem  ze słoiczkiem  cudownej moczki.
Jadłam pycha!
 Przepis możecie nieco zmienić  - zamiast cukru  dodać inny środek słodzący, kwasek cytrynowy zastąpić np. cytryną






 SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Nie bądź pan/pani frajer #)
    Zamiast w wodzie zamocz pan/pani w ciemnym piwie.
    W litrze ciemnego piwa (może być karmelkowe jak ktoś amator).

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam no rewelka! dlaczego znalazłam ten przepis dopiero po Wigilii :( zapisuję w zakładce i za rok się z nim zmierzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -robi jak kto lubi ja wole tą pierwszą wersję , pozdrawiam:)
    Urszulka75 - proszę nie sugerować się nazwą ja robię na Sylwestra "dokładkę", pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń