KASZTANY JADALNE-wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcją. Bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zmienia się w cukier złożony ( wolno przyswajany przez organizm) Kasztany posiadają również błonnik pokarmowy, białko i tłuszczu, a 2/3 tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Zawierają - kwas jabłkowy, lecytynę i witaminy B1, B2 oraz E witaminę młodości. Zawierają sporo potasu dlatego polecane są dla sportowców. Mało osób wie ,że 100 g kasztanów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Są pozbawione glutenu. Kasztany wykorzystywane są także medycynie i kosmetyce.
Przepis ten mam od Marzeny , który ona otrzymała od zielarza. Pastę stosujemy w celu oczyszczenia i wzmocnienia wątroby. Czy to jest prawda sami ocenicie ? Ale jest na pewno pyszna.
PRZEPIS
Miód łagodny np. lipowy, rzepakowy- u mnie( 250 g + ok. 4 łyżki duże mąki z kasztanów jadalnych). Mamy otrzymać bardzo gęsty krem .Wszystko dokładnie wymieszać, mąką przesiać przez sitko- łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Jeżeli jest lejący dodajemy więcej mąki kasztanowej. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.
Stosujemy- 1 łyż. raz dziennie
Myślałam, że kasztany tylko po obróbce cieplnej można jeść.
OdpowiedzUsuńMąkę z kasztanów jadalnych, otrzymuje się nie z surowych tylko suchych, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle one nadal są surowe, tylko suszone. To tak jakby jeść mąkę orkiszową bez pieczenia. Zastanawiam się, czy to jest korzystne dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńKasztany można jeść na surowo( oczywiście bez łupiny) - tak podają niektóre źródła- często też porównuje się kasztan jadalny jako owoc- orzech pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyjaśnienie, wobec tego zrobię pastę :-)
OdpowiedzUsuńPrzeciwdziałają infekcją??? Ale o co chodzi autorowi artykułu? A może by tak jednak ze słownikiem za pan brat i napisać poprawnie, że przeciwdziałają infekcjom!!!
OdpowiedzUsuńAnonimowy- czepiasz się,,, a mój stary komputer- słownik przestał działać, dobrze że zwróciłaś uwagę.Pozdrawiam i proponuję korzystać z przepisów a nie tylko szukać błędów . Pozdrawiam - nieanonimowo:)
OdpowiedzUsuńTo przepis wg św. Hildegardy , (ja znam i stosuję) opcje 2 x dziennie po łyżeczce- na czczo i przed spaniem :) Pozdrawiam Małgośka :)
OdpowiedzUsuń