Ale dzisiaj będą babeczki z kremem makowym i owocowym. Właściwie to nie wiem jak je nazwać czy babeczki czy talaterki?
Spody białe są z ciasta francuskiego ( gotowe kupione), ciemne są zrobione bez pieczenia.
Spody do babeczek bez pieczenia
Składniki na 4 sztk.
*1/2 szkl. orzechów mielonych włoskich lub innych
*1/3 namoczonych daktyli- zalewamy gorącą wodą. Daktyle moczymy ok.30 min..
*szczypta soli
*1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie -odlewamy wodę daktyli mocno i dokładnie, wszystko miksujemy i dodajemy resztę składników. Miksujemy na tyle aby masa była lepka, nie musi to być gładka masa.
Taką masą wylepiamy formę do pieczenia babeczek - mufinek . ja dałam papilotki ale to nie jest konieczne.
Wkładamy na 30 min. do lodówki- wtedy stężeją i będą bardziej stabilne
Krem makowy
*1 szklanka zmielonego maku- zalewamy gorącą wodą
* wanilia lub cukier waniliowy
*1 kostka miękkiego tofu( naturalne)
* cukier brązowy( u mnie trzcinowy) w zamian może być banan
*1/3 szkl. gorącej wody
Wykonanie
1.Mak odsączamy na sicie
2.Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę
3. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy zmiksowana masę i zagotowujemy stale mieszając. Uwaga ! pryska należy uważać aby się nie poparzyć.
4..Jeżeli chcemy zrobić krem i podać babeczki np. 2 dni później do kremu dodajemy 2 łyż. agaru rozpuszczonego w zimnej wodzie i następnie zagotować.
5. Krem ma mieć konsystencje gęstej śmietany.
Wystudzony krem makowy nakładamy do foremek i dekorujemy.
ja część babeczek zrobiłam z galaretką truskawkową
Truskawki (własne mrożone) 1 szkl. gdy stały się miękkie , zmiksowałam i dodałam 1 łyż. cukru brązowego
( zabrakło mi bananów) oraz 2 płaskimi łyż. agaru. Wszystko zagotować.
Następnie lekko ciepłe nakładać do babeczek. Nie należy zbyt długo czekać z nakładaniem gdyż agar szybko tężeje i to w temperaturze pokojowej.
Udekorować wg. swojego gustu. U mnie dekoracją są kawałki pokrojonej galaretki, którą zrobiłam z soku czarnej jeżyny i agaru. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów.
Muszę powiedzieć ,że sama jestem zaskoczona smakiem i pięknym wyglądem.
Jestem pewna, że krem makowy stanie się bardzoooooooooooo popularny!
SMACZNEGO!
Właśnie piję kawę i z miłą chęcią zjadłabym taką babeczkę :) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)