PIEGUSKI CZYLI KOTLETY Z FASOLI I CIECIERZYCY
Kotlety z ciecierzycy i fasoli są pyszne i ładnie wyglądają.
SKŁADNIKI
*300g ciecierzycy( groch garbanzo)
*1/2 szkl.czerwonej ugotowanej fasoli( może być z puszki)
* 1 ząbek czosnku
*sól, pieprz do smaku
* kminek(2 łyż. od herbaty płaskie)
* 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
*1 jajko i bułka tarta do panierowania.
WYKONANIE
Ciecierzyce namoczyć na noc, rano odlać wodę dodać czystą wodę, ugotować. Zmielić czosnek, fasolę, ciecierzycę i dodać pozostałe składniki. Spróbować i doprawić dodatkowo wg. swojego gustu.
Formować okrągłe kotlety panierować w jajku i bułce. Weganie- panierujemy tylko mąką i bułką.
Smażyć na oleju -złoty kolor. Można zapiec w piekarniku. Podawać na obiad lub jako burger.
Z tej ilości otrzymamy ok.12 szt kotletów dużych.
wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńa czy można by je było upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością tak. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń