niedziela, 25 kwietnia 2010

OBIAD W 15 MINUT- (wege)



POTRAWKA Z SOCZEWICY -zdjęcia do drugiej propozycji obiadu.

Zamiast soczewicy możesz dodać groch garbanzo, ale musisz na noc namoczyć i dłużej się gotuje.
dokładny przepis niżej.
Wersja z soczewicą, nie musimy moczyć i szybko się gotuje, pamiętaj że gotujemy w gorącej wodzie, szybciej ugotujesz.


SZYBKI OBIAD
Szybki obiad, każdy chciałby gotować na 3x tak. Szybko, tanio, smacznie.
Marzenie, ale marzenia się spełniają. Zobaczymy czy to wam się spodoba.Na prośbę odwiedzających będę zaznaczała potrawy wegańskie skrótem (wega).
1. OBIAD- PIECZARKI +TOFU+ MAKARON (lub ziemniaki)+ surówka.
SKŁADNIKI
*20 dkg. pieczarek
*1 cebula
* 1 kostka tofu( 2o dkg.)
*2 łyż. mąki kukurydzianej
*2 łyż .oliwy z oliwek
*1 szklanka wody
*przyprawy-sól i pieprz ziołowy do smaku, 2 łyż. sosu sojowego.

WYKONANIE
Cebulę kroimy i dusimy na oleju, po 3 min. dorzucamy pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości, dodać pokrojone tofu. Następnie w szklance wody mieszamy mąkę kukurydzianą, dodajemy szybko mieszając aby powstał gęsty sos , doprawiamy przyprawami , gotować ok. 4 min. ciągle mieszając.
Podajemy z dowolną surówką, ziemniakami, ciemnym ryżem lub makaronem. Gotowe!

2. PROPOZYCJA OBIADU- potrawka z soczewicy.
SKŁADNIKI
* 1 szkl. soczewicy
*1 szkl. warzyw mrożonych
* przyprawy -czosnek , przyprawa warzywna lub sól, pieprz ziołowy, majeranek .
* ja zagęszczam mąką kukurydzianą, wtedy nadaje tej potrawie specyficzny smak.( ok. 2 łyż. mieszam w zimnej wodzie, gdy wszystkie skł. są miękkie dodaję i gotuję 3 min. i doprawiam do smaku).
WYKONANIE
Soczewicę myjemy i gotujemy, 1 szklanka soczewicy / 2 szklanki wody.(proporcje gotowania)
Po 10 min. dodajemy 1 szklankę mrożonych warzyw, gotujemy do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem czosnkiem i jedną łyż. oliwy. Podajemy z ziemniakami ( najlepsze połączenie),
makaronem lub ryżem oraz dowolną surówką .

GOTOWE - SMACZNEGO!



PIECZARKI, TOFU, CEBULA- WSZYSTKO KROIMY
WRZUCAMY NA PATELNIĘ- na gorącą patelnie pokrojoną najpierw cebulę , pieczarki i tofu, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na końcu doprawiamy do smaku.


Podajemy z makaronem i surowką.
Dobrze smakuje z ziemniakami, ja podałam dodatkowo z potrawką z soczewicy, którą zrobiłam w tym samym czasie .Na obiad robię jedną z nich i podaję z ogromną ilością surówki.

3 komentarze:

  1. tez robię takie potrawki z soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie myślę, że dużo osób robi potrawkę z soczewicy,tylko zmienia dodatki, np dodają paprykę,kiszony ogórek, w każdej wersji jest doskonała.

    OdpowiedzUsuń