poniedziałek, 5 kwietnia 2010

FOCACCIA Z OLIWĄ I ZIOŁAMI

Przepisów, na zrobienie smacznego focaccia oglądałam dużo, ale ten jest najlepszy .
SKŁADNIKI
    10 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłej wody
    250g mąki
    1 łyż. soli
    oliwa z oliwek
   2 łyż.grubo ziarnistej soli morskiej, rozmaryn (najlepiej gałązki,świeży),tymianek, oregano lub            zioła prowansalskie.
WYKONANIE
  Zaczyn :   drożdże + 1/2 łyż. cukru + 2 łyż. mąki + 60 ml ciepłej wody = wymieszać odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki wsypać do miski oczywiście z zaczynem z drożdży,wymieszać drewnianą łyżką, połączyć w kulę i wyrabiać ok. 15 min. Zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować koło lub prostokąt, wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą i przykryć folią do wyrośnięcia na 1,5 godz.
 Piec 15-20 min. w temperaturze 220 stopni.

Rady dodatkowe
 Placek po rozwałkowaniu posypać solą lub ziołami, pięknie wygląda i dobrze smakuje.
Placek rozwałkować możemy bardziej cienki,wtedy pieczemy krócej.
Podajemy przed obiadem polany oliwą.


WYGLĄDA PYSZNIE I TAK SAMO SMAKUJE
zaczyn..................
wszystkie składniki
ugniatamy długo , im dłużej tym lepsze ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia...................
przykrywamy folią .................do wyrośnięcia
posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą z oliwek
pieczemy..............
kroimy na kawałki................
podajemy z oliwą
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz