Przepisów, na zrobienie smacznego focaccia oglądałam dużo, ale ten jest najlepszy .
SKŁADNIKI
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250g mąki
1 łyż. soli
oliwa z oliwek
2 łyż.grubo ziarnistej soli morskiej, rozmaryn (najlepiej gałązki,świeży),tymianek, oregano lub zioła prowansalskie.
WYKONANIE
Zaczyn : drożdże + 1/2 łyż. cukru + 2 łyż. mąki + 60 ml ciepłej wody = wymieszać odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki wsypać do miski oczywiście z zaczynem z drożdży,wymieszać drewnianą łyżką, połączyć w kulę i wyrabiać ok. 15 min. Zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować koło lub prostokąt, wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą i przykryć folią do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Piec 15-20 min. w temperaturze 220 stopni.
Rady dodatkowe
Placek po rozwałkowaniu posypać solą lub ziołami, pięknie wygląda i dobrze smakuje.
Placek rozwałkować możemy bardziej cienki,wtedy pieczemy krócej.
Podajemy przed obiadem polany oliwą.
WYGLĄDA PYSZNIE I TAK SAMO SMAKUJE
zaczyn..................
wszystkie składniki
ugniatamy długo , im dłużej tym lepsze ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia...................
przykrywamy folią .................do wyrośnięcia
posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą z oliwek
pieczemy..............
kroimy na kawałki................
podajemy z oliwą
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz