środa, 20 listopada 2019

Fantastyczne danie obiadowe w dwóch odsłonach


      
  1.  Przepis na pierogi
 kostka tofu naturalnego( 200 g)
 garść orzechów włoskich
 kurkuma
 sos sojowy
1łyżka oliwy
WYKONANIE
Tofu zmiksować z oliwą, sosem sojowym i kurkumą, dodać posiekane  orzechy włoskie. Wszystko wymieszać dokładnie i farsz do pierogów mamy gotowy.

Ciasto na pierogi robię " na oko"
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
gorąca woda
1 łyżka masła( możesz pominąć)
Mąkę wsyp do dużej miski , dodaj masło i dolewaj stopniowo wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie.
Odstaw na parę minut aby odpoczęło.
Ciasto ma być elastyczne nie twarde!
Wałkuje placki i wykrawam małym kieliszkiem, zlepiam  jak pierogi. Pierogi mają być małe na jeden kęs. Mi wyszło z tej proporcji około 20 pierogów.

Pierogi podałam z puree z topinambura posypane dużą ilością szczypiorku. Uważam że ta wersja jest idealna , smaki się wzajemnie uzupełniają.
Puree z topinambura  tutaj 

Barszcz z kiszonych buraków
2 szklanki  soku z kiszonych burków
2 szklanki  bulionu  z warzyw
odrobina pieprzu
1 łyżeczka oliwy
odrobina  majeranku

Wykonanie
Do gorącego bulionu dodać sok  z buraków kiszonych i doprawić do smaku.
Gorący barszczyk podajemy z pierogami i posypujemy szczypiorkiem. Kto lubi może dodać  odrobinę śmietany.
Przepis na kiszone buraki
Buraki obieramy ze skórki ( u mnie 1 kg podłużne) i kroimy na małe kawałki
1 dużą główkę czosnku przekrój  na pół
 Wkładamy do słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 tydzień.
 Jest to podstawowy przepis. Wodę możesz osolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Jak to pięknie wygląda! Przepis waga ciekawy,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń