wtorek, 26 lutego 2019

Probiotyczny napój pietruszkowy




Przepis znalazłam u Dorotki na blogu Hajduczek naturalnie. Przypadł mi do gustu, gdyż uwielbiam kiszonki różnego rodzaju.
 Kilka słów o pietruszkowych zaletach.
- zwiększają przepływ krwi przez nerki
- działają antyseptycznie w drogach moczowych
- posiadają również właściwości napotne i żółciopędne
- nasilają przesączanie moczu  w kłębuszkach nerkowych i rozkurczają mięśnie gładkie układu moczowego.
Składniki na napój  pietruszkowy probiotyczny
1 kg pietruszki korzeń kilka ząbków czosnku
 kilka liści laurowych
 garstka ziela angielskiego
 garstka kopru włoskiego
 korzeń chrzanu ( w sezonie)
 sól kłodawska 15 g / 1 l
 woda przegotowana u mnie 3 litry
Wszystko włożyć do słoja i zostawić w pokojowej temperaturze na tydzień, potem przelać do butelek lub słoików mniejszych.
 To zostało w słoju zalać ponownie wodą i zostawić na tydzień. Z pietruszki można ugotować  zupę krem.
Pić 1/2 szklanki dziennie. Można dodać do innego soku czyli zmieszać  1:1
😄



1 komentarz:

  1. Spróbuję, ale nie wiem czy mi smak podejdzie, średnio pietruszkę lubię

    OdpowiedzUsuń