Przepis znalazłam u Dorotki na blogu Hajduczek naturalnie. Przypadł mi do gustu, gdyż uwielbiam kiszonki różnego rodzaju.
Kilka słów o pietruszkowych zaletach.
- zwiększają przepływ krwi przez nerki
- działają antyseptycznie w drogach moczowych
- posiadają również właściwości napotne i żółciopędne
- nasilają przesączanie moczu w kłębuszkach nerkowych i rozkurczają mięśnie gładkie układu moczowego.
Składniki na napój pietruszkowy probiotyczny
1 kg pietruszki korzeń kilka ząbków czosnku
kilka liści laurowych
garstka ziela angielskiego
garstka kopru włoskiego
korzeń chrzanu ( w sezonie)
sól kłodawska 15 g / 1 l
woda przegotowana u mnie 3 litry
Wszystko włożyć do słoja i zostawić w pokojowej temperaturze na tydzień, potem przelać do butelek lub słoików mniejszych.
To zostało w słoju zalać ponownie wodą i zostawić na tydzień. Z pietruszki można ugotować zupę krem.
Pić 1/2 szklanki dziennie. Można dodać do innego soku czyli zmieszać 1:1
😄
Spróbuję, ale nie wiem czy mi smak podejdzie, średnio pietruszkę lubię
OdpowiedzUsuń