BARSZCZ CZERWONY - to ulubiona zupa w moim domu. Na niedzielny obiad i nie tylko. Najbardziej smakuje nam z gniecionymi ziemniakami, ale także z pasztecikami( przepis na mojej stronie). Ale taki barszczyk jadłam z fasolą, z ogromnymi ziarnami, też dobre.
Składniki
- 1-1,5 kg czerwonych buraków
- marchew, seler, por , pietruszka, cebula, kapusta( włoszczyzna jak na rosół)
- 1 łyż. oliwy
- listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
- mleko sojowe 2 łyż.( nie koniecznie, wg. gustu)
- ząbek czosnku(zmiażdżony)
- sok z cytryny lub z butelki,,cytrynkę,,
Buraki obieramy kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku (ok. 5 l wody), gdy zupa się gotuje obieramy ziemniaki.
Sprawdzamy gdy buraki są miękkie, wrzucamy wszystkie przyprawy, gotujemy ok. 2 min.
Barszczyk próbujemy, doprawiamy do smaku Podajemy np. z gniecionymi ziemniakami.
Obieramy ziemniaki( najlepiej w rękawiczkach, mamy czyste dłonie
Kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku..................
w między czasie obieramy ziemniaki...............
przyprawy dodajemy na końcu.........................
Ugotowane ziemniaki gnieciemy,gnieciemy.
Podajemy na talerzu, robiąc taką górkę i dolewamy gorący barszcz, pycha!
Można potem odgrzać ziemniaki i powtórzyć.
😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz