czwartek, 7 marca 2019

Barszcz czerwony





BARSZCZ CZERWONY - to ulubiona zupa w moim domu. Na niedzielny obiad i nie tylko. Najbardziej smakuje nam z gniecionymi ziemniakami, ale także z pasztecikami( przepis na mojej stronie). Ale taki barszczyk jadłam z fasolą, z ogromnymi ziarnami, też dobre.

Składniki
  • 1-1,5 kg czerwonych buraków
  • marchew, seler, por , pietruszka, cebula, kapusta( włoszczyzna jak na rosół)
  • 1 łyż. oliwy
  • listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
  • mleko sojowe 2 łyż.( nie koniecznie, wg. gustu)
  • ząbek czosnku(zmiażdżony)
  • sok z cytryny lub z butelki,,cytrynkę,,
Wykonanie
 Buraki obieramy kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku (ok. 5 l wody), gdy zupa się gotuje obieramy ziemniaki.
 Sprawdzamy gdy buraki są miękkie, wrzucamy wszystkie przyprawy, gotujemy ok. 2 min.
Barszczyk próbujemy, doprawiamy do smaku Podajemy np. z gniecionymi ziemniakami.

Obieramy ziemniaki( najlepiej w rękawiczkach, mamy czyste dłonie
Kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku..................
w między czasie obieramy ziemniaki...............
przyprawy dodajemy na końcu.........................

Ugotowane ziemniaki gnieciemy,gnieciemy.
Podajemy na talerzu, robiąc taką górkę i dolewamy gorący barszcz, pycha!
Można potem odgrzać ziemniaki i powtórzyć.
😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz