Nie wiem czy robiliście drodzy gołąbki z czerwonej kapusty,ja robiłam pierwszy raz. Bardzo mi smakowały. Muszę przyznać, że kapusta czerwona jest bardziej delikatna,krucha więc troszeczkę trudniej robi się z niej gołąbki. Ale smak jest imponujący i wart tych niedogodności.
Ja zrobiłam z jednej średniej kapusty.Wyszło około 10 szt małych gołąbków.
Podałam z cytryną a druga wersja z sosem pieczarkowym ze śmietaną.
SKŁADNIKI
1 kapusta czerwona
FARSZ
1/2 szklanki kaszy bulgur
20 dkg pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz, przyprawa warzywna
Kaszę gotuję w wodzie 1:2
Pieczarki obieram, kroję, smażę razem z cebulą.
Dodaję do ugotowanej kaszy i doprawiam do smaku.
Kapustę - wycinam głąb i wrzucam do wrzątku ( duży garnek) obracam .
Gdy kapusta jest miękka odrywam liści i odcinam twarde żyły. Nakładam farsz i zawijam. Układam w garnku i zalewam bulionem . Gotuję do czasu aby kapusta była miękka. U mnie kapusta była bardzo miękka więc nie musiałam już gotować.
Podałam z cytryną pyszne a drugie z sosem pieczarkowym i śmietaną, też pyszne.
:)
o proszę :) bardzo fajny pomysł w sumie :)
OdpowiedzUsuńojjj tak :) babcia robiła... :)
OdpowiedzUsuń