poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Róża w słoiku



Róża w słoiku, teraz w słoiki  pakuję różę  pomarszczoną. Przyznam, że wolę dziką różę ale trzeba poczekać na zbiór do jesieni.
Różę pomarszczoną zrywam w rękawiczkach, ma kolce.W domu myję dokładnie i ucinam to co zbędne( ogonki )
Jeszcze raz myję i układam do słoików, zalewam zwykła wodą, zakręcam i pasteryzuję  do 1 godziny w zależności od wielkości słoika.
Po kilku miesiącach róża wchłonie wodę i na dnie słoika około 1/4 zostanie gęsta ciecz. Która jest w palcach śliska. To jest najcenniejsze jeżeli chodzi o stawy i skórę.
:)




Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i czuć się zdrowo, skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.  źródło abczdrowie







1 komentarz:

  1. uwielbiam różę :) zawsze moja babcia robiła i to jest coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń