środa, 24 sierpnia 2016

Pomidory świeże, czerwona sowczewica i ziemniaki.


Pomidory o tej porze roku są najlepsze, najsmaczniejsze. Na obiad jak znalazł.Smaczny,szybki i tani.
Porcja dla dwóch osób
Koszt      ok. 2,50 -3 zł
POTRZEBUJESZ:
1 kg pomidorów
1 cebula
przyprawy:sól, pieprz,wegeta bio  oraz oliwa
 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
WYKONANIE
Na patelnię wlewam oliwę ok.2 łyżki  i dodaję pokrojona cebulę, może być pokrojona w piórka lub kostkę. Gdy lekko się zarumieni i nabierze aromatu,dodaję pomidory pokrojone w kostkę bez skóry.
Duszę do momentu gdy wszystko będzie miękkie, sok odparuje. Osobno gotuję ok. 1/2 szklanki  czerwonej soczewicy.
Gdy soczewica będzie miękka, odlewam nadmiar wody i dodaję do pomidorów i cebuli.
Doprawiam do smaku przyprawami. Podaję z ziemniakami
Potrawę podaje z ogórkiem kiszonym i posypuję zielona pietruszką.
:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz