piątek, 18 marca 2016

Jagielnik



Porcji  8  
Koszt ok. 15 zł 
Składniki  9

Jagielnik  czyli ciasto bez pieczenia, bez cukru,bez glutenu. Pyszne i szybkie w wykonaniu
Potrzebujesz:
Masa jaglana 
    400 g kaszy jaglanej suchej
    1 puszka mleka kokosowego
    2 duże łyżki miodu  lub innego słodzika
    skórka pomarańczowa( niekoniecznie)
    2 łyżki nasion chia

Spód do  jagielnika
 szklanka namoczonych rodzynek
 1/2  szklanki     migdały
 1/2 szklanki    orzechy włoskie

WYKONANIE
Gotowanie kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną sucha wsypuję na sito i przelewam wrzątkiem. Gotuję w wodzie 1:2 ( 2 szklanki kaszy    na  4 szklanki wody) Gotujemy kasze jaglaną, żeby się rozpadała.
Jeżeli gotujemy kaszę z dodatkiem mleka kokosowego, odejmujemy taka samą ilość wody.
Jeszcze ciepłą kasze miksujemy z miodem,następnie dodajemy  skórkę pomarańczową,nasiona chia.
Masą uzyskaną z zmiksowania  ( orzechy, rodzynki, migdały) wykładamy spód tortownicy okolo 2  centymetrów.
Nakładamy na gotowy spód zmiksowana i dokładnie wymieszana masę jaglaną.
Posypujemy tartą gorzką czekoladą.Jeżeli nie lubicie czekolady  można poukladać plasterki owoców np. truskawki lub kiwi.
Jagielnik przed podanie dobrze schlodzic minimum 10 godz.
Ciasto jaglane jest bardzo sycące więc takich porcji nie będzie 8  a 12. Możecie zjeść nawet na śniadanie bez wyrzutów sumienia. Pycha!
:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz