Porcji 8
Koszt ok. 15 zł
Składniki 9
Jagielnik czyli ciasto bez pieczenia, bez cukru,bez glutenu. Pyszne i szybkie w wykonaniu
Potrzebujesz:
Masa jaglana
400 g kaszy jaglanej suchej
1 puszka mleka kokosowego
2 duże łyżki miodu lub innego słodzika
skórka pomarańczowa( niekoniecznie)
2 łyżki nasion chia
Spód do jagielnika
szklanka namoczonych rodzynek
1/2 szklanki migdały
1/2 szklanki orzechy włoskie
WYKONANIE
Gotowanie kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną sucha wsypuję na sito i przelewam wrzątkiem. Gotuję w wodzie 1:2 ( 2 szklanki kaszy na 4 szklanki wody) Gotujemy kasze jaglaną, żeby się rozpadała.
Jeżeli gotujemy kaszę z dodatkiem mleka kokosowego, odejmujemy taka samą ilość wody.
Jeszcze ciepłą kasze miksujemy z miodem,następnie dodajemy skórkę pomarańczową,nasiona chia.
Masą uzyskaną z zmiksowania ( orzechy, rodzynki, migdały) wykładamy spód tortownicy okolo 2 centymetrów.
Nakładamy na gotowy spód zmiksowana i dokładnie wymieszana masę jaglaną.
Posypujemy tartą gorzką czekoladą.Jeżeli nie lubicie czekolady można poukladać plasterki owoców np. truskawki lub kiwi.
Jagielnik przed podanie dobrze schlodzic minimum 10 godz.
Ciasto jaglane jest bardzo sycące więc takich porcji nie będzie 8 a 12. Możecie zjeść nawet na śniadanie bez wyrzutów sumienia. Pycha!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz