Marakuja - owoc pochodzi z Brazylii. Sam owoc zjada się na surowo , po przekrojeniu widzimy maleńkie ziarenka i galaretowata masę koloru pomarańczowego. Smak kwaśny o pięknym zapachu.
Łacińska nazwa Passiflora edulis -została nadana przez chrześcijańskich misjonarzy. Kwiaty marakui ( część) przypominają - gwoździe, młotek i koronę cierniową. Passio- cierpienie , flos- kwiat - Passiflora. W Polsce zwana męczennica.
Renia gdy dyła na Dominikanie - marakuję podawno z płynny miodem- pycha! Polecam.
Zawiera
1.Witaminy A i C.B
2.Błonnik
3. Węglowodany i trochę tłuszczu......
Właściwości
1. Wit.C. regeneruje tkanki, pobudza trawienie, wspomaga serce, wzmacnia kości, działanie antyrakowe
2.Wskazany przy alergiach, astmach, stanach zapalnych( jeden ze składników owoców blokuje działanie histaminy)
3.Wspomaga wzrok , usuwa wolne rodniki ( dzięki wysokiej zawartości Wit. A)
4. Pobudza trawienie i wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych.....
5. Pomaga w zasypianiu.
więcej ciekawych informacji znajdziesz tutaj HIPOKRATES



Przed chwilą zjadłam taką, jest pyszna! :-)
OdpowiedzUsuńMarrrgott - jest pyszna,u mnie na śniadanie z jogurtem sojowym i bananem lub łyżeczką miodu, pozdrawiam jeszcze wiosennie:)
UsuńBardzo smakuje mi marakuja. Ale jem ja bez miodu.
OdpowiedzUsuńNa moim blogu znajdziecie post o marakuji. http://zosiaaaaaaa.blogspot.com/