Gdy na dworze zimno i mróz, miseczka zupy rozgrzeje nas a także poprawi nam humor. Nawet malkontenci, którzy nie lubią zup chętnie zjedzą .
Składniki
Porcja dla 4 osób, koszt ok. 5zł.
1.ziemniaki
2.1 marchewka
3. 1/2 korzenia pietruszki
4. kawałek selera
5.1 czerwona papryka
6. kawałek ostrej papryczki ( u mnie 1/4 papryczki)
7.por - 1/4 dużego zielona część
8. 2-3 łyżki duże oleju rzepakowego
9. 1,5 l wody
Przyprawy- 1-2 ziarenka ziele angielskie, 1 sztk. liść laurowy, pieprz ziołowy, sól himalajska - do smaku
Wykonanie
Wszystkie warzywa obieramy ze skórki ( marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki).Myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę, Por kroimy cienkie w paski. Resztę warzyw trzemy na tarce- grube oczka. Ziemniaki gotujemy w wodzie a na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy warzywa.
Gdy warzywa zmiękną, wrzuć do miękkich ziemniaków wraz z zielem ang. i listkiem laurowym. Gotuj ok 3-5 min. Dopraw do smaku i gotowe.
Ja dodatkowo dodaję do zupy lane kluski.
1 jajko+ mąka wrocławska i orkiszowa= geste ciasto, łyżeczką w ostatnim (stadium gotowania ) rzucam małe kluseczki .Zagotowuje, żeby nie były w środku surowe.
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz