Podaję przepis oryginalny Olgi Smile a w nawiasie moje malutkie zmiany.
SKŁADNIKI
*4 buraki
* sok z jednej cytryny
* tyle samo oliwyco soku z cytryny
* 3 ząbki czosnku
*2 łyżeczki soli(ja dałam 1 małą łyżeczkę)
*listki tymianku do posypania
PRZYGOTOWANIE
Średniej wielkości buraki gotuję w osolonej wodzie, obieram i tnę jak najcieńsze plasterki.Do słoika wlewam sok z cytryny,oliwę,otartą skórkę z cytryny,zmiażdżony czosnek,sól i cukier.Wszystko dokładnie mieszam,potrząsając zakręconym słoikiem.Wtedy wyjdzie nam idealnie wymieszana zalewa.
Polewam plastry buraka i zostawiam na minimum 60 min.Całość posypuję listkami tymianku.
SMACZNEGO!
Muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńedysqa- serdecznie polecam zwłaszcza, że teraz buraki są najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńWczoraj byłam na pokazie Pani Marioli i próbowałam tych buraków. Są rewelacyjne. Już nie mogę doczekać się spotkania listopadowego i nowych pyszności.
OdpowiedzUsuń