poniedziałek, 19 listopada 2012

Zupa porowa


Zupa porowa łatwa do ugotowania.Koszt ok. 8 złotych,  dla 4 -osób. Gdy dodamy tofu wędzone-koszt wrośnie od 3-4 zł.

Składniki
* 1 duża pora(500g)  lub 2 mniejsze
* proteina sojowa granulat 150g
* śmietana sojowa lub mleko + 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
* przyprawy- sól, pieprz
* 2 ,5 l wywaru z warzyw
Pory obciąć tylko białe części, umyć dokładnie , pokroić cienko i drobno.Wrzucić na rosołek warzywny, dosypać proteinę , gotować  aby wszystko było miękkie( ok.15-20 min.), Dodać mleko  z mąką kukurydzianą, zagotować i doprawić do smaku.
Do zupy można dodać zmiksowane  tofu wędzone. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Chciałabym kiedyś spróbować ale coś mnie powstrzymuje - chyba boję się porażki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupkę porową, pycha! Ta naprawdę wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nestii- zgadzam się zupka jest pozywna i pyszna,pozdrawiam:)
    Kama - to jest tak łatwe ,że nie co zepsuć, gwarantuje a może jeszcze wyjdzie smaczniejsza niż moja. Moja siostra dla podkreślenia smaku daje serki topione kremowe, takie długie. Więc myślę ,ze każdy może coś ująć , coś dodać, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogło być lepiej. Świetnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nowatorskie podejście do tematu. Gratulacje dla autora.

    OdpowiedzUsuń