Strony
czwartek, 29 marca 2018
Przepis na chleb z płaskurki
Długo wyczekiwany przepis na chleb z płaskurki. Mój własny taki sprawdzony, nieskomplikowany.
CHLEB Z PŁASKURKI
900 ml cieplej wody
600 g maki z płaskurki
400 g mąki Typ 550
ziarna: pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona lnu oraz spora łyżeczka czarnuszki
zakwas żytni ok. 350 ml
ZAKWAS
Zakwas wyjmuje z lodówki i wlewam do plastikowej dużej miski. Dolewam 250 ml ciepłej wody i tyle mąki. Inaczej mówiąc kubek wody i kubek mąki żytniej typ 2000
Mieszam dokładnie drewnianą łyżką , przykrywam i zostawiam na noc lub na kilka godzin aby zakwas odżywić. Gdy zakwas już nabrał mocy, odkładam do słoika zakwas na następne chleby i chowam do lodówki.
Do pozostałego zakwasu dodaję mąki i ziarna oraz wlewam 70% wody. mieszam ok. 5 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewam więcej wody.
Foremki smaruję olejem i na dno rzucam garść słonecznika, następnie wkładam ciasto 3/4 wysokości formy.
Przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam na kilka godzin do wyrośnięcia.
Piekę 15 minut w 230 stopni C / następnie 180 - 190 stopni C / przez 60 minut.
Chleb wyjmuję z formy i wykładam na kratkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam chleby na tych starych odmianach pszenicy czy raczej kuzynkach(orkisz , płaskurka, samopsza) czy kuzynach (kamut) pszenicy . Ten twój wygląda mega apetycznie , trzeba się zaopatrzyć w płaskurkę
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio polubiłam chociaż przyznam ,że nie słyszałam nazwy kamut. To mnie kochana zaskoczyłaś. Wielkim pasjonatem jest mój mąż, uwielbia chleb z płaskurki i samopszy . Pozdrawiam:)
UsuńTa mąka typ 550 też z płaskurki czy z innego zboża?
OdpowiedzUsuńNie to zwykła np. wrocławska, poznańska... itp. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, z chęcią go przetestuję bo bardzo lubię robić takie rzeczy! Czekam na więcej tego typu wpisów! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń