PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE " pożyczony"
* 1 kg mąki białej np. poznańska
* początek( zakwas)
* 6 szklanka wody ciepłej
Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godz. najlepiej na noc.
Po tym czasie wsypujemy 1 kg. mąki dowolnej- pszenna razowa, żytnia orkiszowa jaka chcemy i 1,5 szklanek ziaren np. słonecznik, siemię lniane, sezam, orzechy, rodzynki itp + 2 łyżki płaskie (do zupy) soli. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie.
Uwaga odrywamy kawałek ciasta( początek) wkładamy do szklanki , przykrywamy folią i mamy do pieczenia następnych chlebów! Formy do chleba smarujemy oliwą i wkładamy 3/4 foremki ciasta.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 4-6 godz.
Pieczemy w elektrycznym piekarniku temp.180 stopni- 1,5 godziny. Gazowy piekarnik 1,5 godz. temperatura 190-200 stopni, musicie sami wyczuć pieczenie .żeby nie spalić chleba.
wyjmujemy od razu z foremek, smarujemy wierzch chleba olejem i kładziemy na kratce do ostygnięcia.
UWAGI- najważniejsza jest proporcja 2 kg maki+ 6 szklanki wody+ 1,5 szklanki ziaren +zakwas ( początek) =chleb
Jakiej mąki użyjemy nie ma znaczenia, można dodać otręby, kiełki, cebulę, żurawinę w zależności jaki chcemy uzyskać smak!
Moi drodzy życzę powodzenia, na terenie Świdnicy chętnie podzielę się zakwasem( początkiem)
Piekłam-zakwas dostałam od p.Natalii-chleb wyszedł cudownie pyszny!!!Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńObecnie jestem na etapie próbowania lokalnych chlebów, jednak te ze sklepu i tak mają się nijak do tych domowych. Przepisik wypróbuję
OdpowiedzUsuńa jak ktoś nie ma takiego "początku" - chodzi o zakwas to jak go można zrobić w wwarunkach domowych?
OdpowiedzUsuńile tego początku -wagowo lub objętościowo?
OdpowiedzUsuń