Ciasto jest drożdżowe, przepis stary sprawdzony taki jak na rogaliki drożdżowe lub paszteciki. Ale dla uproszczenia powtórzę:
1kg mąki pszennej( można dodać część pełnoziarnistej pszennej lub żytniej)
10dkg drożdży
500ml śmietany
1 łyż. soli( mała)
25dkg margaryny lub masła
Przepis na ciasto---- śmietanę i drożdże razem wymieszać (do uzyskania gładkiej masy) w małej misce. Do dużej miski wsypać mąki dodać masło,sól połączyć składniki, następnie dodać śmietanę z drożdżami . Zagnieść ciasto i wstawić na min.30 min do lodówki. Ciasto ma wyrosnąć.
FARSZ- fasola czerwona( ugotowana)ok. 25dkg. pieczarki , oliwki,cebula , papryka, cukinia, oliwa z oliwek,
przyprawy-bazylia , sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione.
Wykonanie-ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkować nałożyć farsz zawinąć, skleić nadać kształt podłużnej bułeczki. Patrz zdjęcia.
Bułeczki posmarować jajkiem, piec 180 stopni ok. 15-30min.
UWAGA- najsmaczniejsze są ciepłe z kubkiem barszczu czerwonego, można je zamrażać- gdy nam zostaną. Farsz można zmienić ale ale podstawa to czerwona fasola. Farsz skropić oliwą z oliwek wtedy nie będzie suchy.
SMACZNEGO!
a ja szukałam przepisu na troche inne paszteciki i już mam*
OdpowiedzUsuńMargot- ja też nazwałam je paszteciki ale moje dzieci mówią na nie bułki, może dlatego że są mega duże ( 12x6cm),piekę je już trzeci raz.Znikają tego samego dnia,pozdrowienia:))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, akurat wcinam fasolę, jestem jej ogromną fanką! Bardzo udane zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Wygląda to pysznie!:)
OdpowiedzUsuń