poniedziałek, 5 grudnia 2011

GROCHÓWKA Z ZIELONEGO GROCHU








GROCHÓWKA Z ZIELONEGO GROCHU
SKŁADNIKI
400dkg grochu zielonego(suchy)
6-7 ziemniaków
1 duża marchewka
2-3łyż. oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz, kminek. majeranek,ziele ang. liście laurowe,przyprawa warzywna
natka pietruszki
5l wody
Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
Wykonanie
Groch namoczyć na noc z 1 łyż. sody( groch będzie wtedy bardzo miękki), wodę po namoczeniu odlać,wlać zimną wodę i ugotować groch. W drugim garnku : wlać 5 l wody i dodać tartą marchew, pokrojone ziemniaki ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni usmażyć na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
Gdy groch będzie miękki dodać do drugiego garnka( ziemniaki- marchew).Dodać smażoną cebulę i czosnek oraz przyprawy do smaku. Nie żałować majeranku i mielonego kminku.
Gotować jeszcze 5 min. podawać z grzankami i natką pietruszki.
Do grochówki można dodać wędzone tofu lub kiełbaski sojowe wędzone.
Taka zupa jest bardzo dobra odgrzewana na drugi dzień.

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Dawno nie robiłam grochówki więc się chyba na taką zieloną skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakos nie widze polaczenia grzanek z ziemniakami, grochem.Jak by to byla zupa krem to i owszem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada fajnie ale dodanie grzanek do ziemniakow i grochu to wogole nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanka w formie pajdy z tostera, ja nazywam to grzanką. Znam ludzi, którzy jedzą chleb nawet do rosołu. Pozdrawiam :)

















      Usuń