niedziela, 4 grudnia 2011

PLACKI KARTOFLANE






PLACKI KARTOFLANE
Moja rodzina lubi moje nowości kulinarne, ale najbardziej lubi potrawy stare bez "ulepszeń".
Więc proponuje - placki kartoflane
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ręczna tarka-15min. robot- 5 min.- smażenie ok. 30- 45 min.
SKŁADNIKI
1kg.ziemniaków
4 jajka
1 łyż. soli
1 szkl. mąki
1 sztk. starta cebula
2 łyżeczki pieprzu ziołowego

WYKONANIE:Cebulę i ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć dodać resztę składników. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto ma być gęste nie wodniste.
Placki smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor. Wielkość dowolna mogą być na jeden kęs lub na cala patelnię.
Podajemy ze śmietaną i cukrem, z syropem , jabłkami( takie lubią Norwedzy) , ja lubię jeść jako dodatek do zupy jarzynowej.
Takie placki pamiętam z dzieciństwa, smażyła moja Mama.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz