wtorek, 10 sierpnia 2010

RURKI Z CUKINII(obiad)

RURKI Z CUKINII
Porcja dla 4- osób, cztery młode cukinie myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na pół. Usuwamy środki cukinii, najłatwiej nożykiem do obierania ziemniaków.
3/4 wydrążonych cukinii, kawałek papryki czerwonej, liść kapusty -wszystko kroimy drobną kostkę. Wszystko lekko dusimy na oliwie, ma być al dente. Doprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i na końcu dodajemy tofu naturalne, pokrojone w kostkę. Delikatnie mieszamy, tym farszem nadziewamy rurki z cukinii.
Do rondla lub naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę wody z 1 łyż. Vegety, na dnie naczynia układamy rurki z cukinii przykrywamy i dusimy do miękkości.
UWAGA! gdyby zostało trochę farszu, położyć na cukinii, doda koloru i apetycznego wyglądu!
Podawać z pieczonymi kartofelkami i dowolną surówką. Wybornie smakuje polane sosem.
Farsz możemy zmieniać, dodawać możemy wszystko np. zostały kotlety sojowe z poprzedniego dnia, ryż, pomidor itp.
KOSZT- 6 ZŁ, PORCJA DLA 4 -OSÓB.
Przepis na sos- po 3 łyż. oliwy i jogurtu greckiego, koperek pół pęczka, sól i pieprz do smaku, 1łyż soku z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować.

SMACZNEGO!

Gotowe!
Cukinie przekroić, wydrążyć.....................
3/4 środków cukinii, kawałek czerwonej papryki , liść kapusty, wszystko drobno pokroić.


Dusić na oliwie (krótko)


Dodać pokrojone w kostkę tofu.
Nadziewamy rurki............

Do rondla wlewamy wodę z 1 łyż. Vegety, układamy rurki z cukinii i dusimy do miękkości.
Podajemy polane dowolnym sosem i zapiekanymi kartofelkami.
SMACZNEGO!

1 komentarz: