Bardzo zaciekawił mnie przepis z gazety , na te właśnie kotlety,więc postanowiłam zrobić.Rewelacja, nieco praco chłonne ale wart naszego wysiłku. Teraz bób jest tani, właśnie te deszczowe lato sprzyja dobrym plonom.
SKŁADNIKI
- 50 dkg bobu
- 25 dkg twarogu
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyż. mąki pszennej
- 1 łyż. mąki ziemniaczanej
- sól
- 2 łyż. szczypiorku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Bób myjemy, gotujemy razem z ziemniakami,odlewamy wodę, po ostudzeniu mielimy razem z twarogiem,( bób mielimy z łupinką), dodajemy jajka, szczypiorek, mąki, sól.
Formujemy małe kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
Podajemy z sosem np. pieczarkowym i surówką.
RADY----ja dodałam 1 łyż. pieprzu ziołowego, kotlety formujemy małe, inaczej będą się rozpadać,szczypiorek kroimy bardzo drobno i można go dodać więcej, wtedy zaostrzy smak kotletów.
Smacznego! udanych kotletów!
super przepis:))) sosik pieczarkowy z tymi kotletami to po prostu rewelka:))
OdpowiedzUsuńdzięki za komentarz, przez ten upał myślałam,że nikt nie gotuje,a sezon na bób już się zaczyna....smacznego!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnoscia wypróbuje ten przepis ,serdecznie dziekuje:)
OdpowiedzUsuń