Bardzo zaciekawił mnie przepis z gazety , na te właśnie kotlety,więc postanowiłam zrobić.Rewelacja, nieco praco chłonne ale wart naszego wysiłku. Teraz bób jest tani, właśnie te deszczowe lato sprzyja dobrym plonom.
SKŁADNIKI
- 50 dkg bobu
- 25 dkg twarogu
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyż. mąki pszennej
- 1 łyż. mąki ziemniaczanej
- sól
- 2 łyż. szczypiorku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Bób myjemy, gotujemy razem z ziemniakami,odlewamy wodę, po ostudzeniu mielimy razem z twarogiem,( bób mielimy z łupinką), dodajemy jajka, szczypiorek, mąki, sól.
Formujemy małe kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
Podajemy z sosem np. pieczarkowym i surówką.
RADY----ja dodałam 1 łyż. pieprzu ziołowego, kotlety formujemy małe, inaczej będą się rozpadać,szczypiorek kroimy bardzo drobno i można go dodać więcej, wtedy zaostrzy smak kotletów.
Smacznego! udanych kotletów!
bób myjemy..............................
gotujemy razem z ziemniakami...........
SKŁADNIKI:50 dkg. bobu, 25 dkg twarogu, 2 jajka,szczypiorek, 3 ziemniaki ,sól, 1 łyż. maki kartoflanej, 2 łyż.mąki pszennej, olej i bułka tarta.
bób,ziemniaki, twaróg mielimy............
dodajemy mąki,jajka,szczypiorek,
sól i odrobinę pieprzu ziołowego....................
formujemy małe kotleciki......obtaczamy w bułce tartej..................
smażymy na gorącym oleju.................
małe kotleciki......................duże mogą się rozpadać!
z tej proporcji otrzymujemy cały talerz( oprócz tych wcześniej zjedzonych przez domowników)
podajemy z surówką...................
dobrze smakuje z sosami np. pieczarkowy. SMACZNEGO!!!
super przepis:))) sosik pieczarkowy z tymi kotletami to po prostu rewelka:))
OdpowiedzUsuńdzięki za komentarz, przez ten upał myślałam,że nikt nie gotuje,a sezon na bób już się zaczyna....smacznego!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnoscia wypróbuje ten przepis ,serdecznie dziekuje:)
OdpowiedzUsuń