Gdy dzieci były małe, często było to drugie danie.Znajomi zajadali to ze smakiem , nie wierząc że to kwiaty akacji. Jest tanie i łatwe do zrobienia, teraz kwitną akacje więc jest okazja do zrobienia tego smakołyku.
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka sojowego
- skórka z cytryny
- 10 kiści kwiatu akacji
Kwiaty akacji myjemy w zimnej wodzie, osuszamy maczamy w cieście i smażymy na zloty kolor na gorącym oleju. Podajemy z miodem lub dżemem
Pięknie pachnie i jest naprawdę smaczne .Może to być deser lub drugie danie. UWAGA! akacje zrywamy z dala od ulic , poza miastem.
GOTOWE DANIE- WYGLĄDA APETYCZNIE
\
WYKONANIE- myjemy kwiaty w zimnej wodzie
osuszamy z wody
Składniki: 1 szkl. mąki, 1 szkl. mleka sojowego, 1 jajko,skórka z cytryny(wcześniej wyparzyć)
Wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę.
Skórkę cytryny dodajemy na końcu
maczamy kiście akacji w cieście
smażymy na gorącym oleju....................
Gotowe ,podajemy z miodem lub dżemem,
...............
UPS...............MNIAM ,MNIAM NIE ZDĄŻYŁAM ZROBIĆ WIĘCEJ ZDJĘĆ ......KTOŚ ZJADŁ! ŻYCZĘ UDANYCH DESERÓW,SMACZNEGO!
super, naprawdę smaczne, szkoda że akacja tak krótko kwitnie,często zaglądam na tego bloga,to jest taka książka kucharska wirtualna gdzie przepisy się nie gubią...
OdpowiedzUsuń