czwartek, 21 maja 2009

PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA
Przepis dostałam od Radka, jest łatwy, pasztet kosztuje ok.6 zł.(2 foremki)
SKŁADNIKI
  • 1 kg. selera
  • 2 duże cebule
  • 1 margaryna palma lub inna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej(lub dwie grahamki namoczone )
  • 6 jajek
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • sól , pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • pieczarki w ilości jakiej chcemy , ja dałam 20 dkg(trzemy na tarce i podsmażamy na patelni)
  • 1/2 łyż. gałki muszkatołowej
WYKONANIE
SELER ,cebulę zetrzeć na grubych oczkach,dodać wodę,przyprawy,czosnek rozdrobniony, margarynę doprowadzić do wrzenia,następnie gotować ok. 1 godz. Ostudzić do masy dodać jajka, bułkę i pieczarki, dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem.Wysypać bułką tartą,nałożyć farsz do foremek, piec w piekarniku1,5 godz. w tem. 180- 190 stopni.
Są różne przepisy, ale odkąd dostałam te robię według tego przepisu.Jest łatwy i nie ma skąp likowanych składników .

Życzę udanych i smacznych pasztetów z selera!
Ja gdy pierwszy raz jadłam pasztet z selera nie mogłam się" pokapować" (zorientować) z czego to jest , myślałam że to coś z rybką.


TO GOTOWY PASZTET!
SKŁADNIKI:6 jajek, 2 cebule, 1 kg, selera,1 palma,4 ząbki czosnku,1 szklanka wody,2 kostki bulionu grzybowego, 1 szkl. bułki tartej,1/2 galki muszkatołowej,sól i pieprz.
seler trzemy na tarce,dodajemy margarynę..........
czosnek...........
bułkę namoczoną..............dodajemy na końcu.
Pieczarki, które podsmażamy na patelni....................dodajemy na końcu.
dodajemy wodę z bulionem grzybowym, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 1 godz. PO wystudzeniu, dodajemy bułkę pieczarki, jajka, dokładnie mieszamy.
Wkładamy do foremek, żaroodpornych lub gotowych alum. pieczemy1,5 godz.(180 stopni)
Mamy już gotowe....................
Możemy posypać pietruszką natką. SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Robiłem juz 2 razy z tego lekko zmiennionego przepisu, doskonały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy człowiek ma wypracowane smaki w swoim domu,zmiany są zawsze wskazane, najważniejsze ,że smakowało, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za ten przepis. Melduję ze wyszedł znakomicie! Pozwoliłem sobie przedrukowac do do siebie ze źródłem! http://www.wegefacet.polecam.org/pasztet-z-selera/ Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę tak samo, najlepszy pasztet, tym bardziej,że selery teraz są bardzo tanie , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń