Składniki zaczyn
- 10dkg drożdży
- 1łyżka cukru
- 500ml śmietany (może być kwaśna,12%)
- 1kg mąki białej( w tym 60dkg białej ,40 dkg. razowej pszennej)
- 1/2 kg masła lub margaryny
- szczypta soli
- zaczyn rozrabiamy w osobnym naczyniu- wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 min. w cieple miejsce, przykrywamy naczynie to szybciej urośnie.
- mąkę wsypujemy do miski ,siekamy masło,dodajemy sol , wyrośnięty zaczyn ,zagniatamy szybko ciasto, odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
- następnie dzielimy na kilka części,wałkujemy na placki ok. 0,5 cm kroimy na podłużne pasy, następnie dzielimy aby uzyskać trójkąty , nakładamy marmoladę , zawijamy uzyskując kształt rogalika(tak jak na zdjęciu)
drożdże, cukier i śmietana wszystko mieszamy
Odstawiamy w cieple miejsce
czekamy aż wyrosnie
mąka, masło i sól
dodajemy wyrośnięty zaczyn
zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki
wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków i wałkujemy na cienki placki
nakładamy nadzienie
zawijamy
formujemy kształt rogalika
smarujemy jajkiem posypujemy posypką
wkladamy do piekarnika na ok 10- 15 min , 180 stopni piekarnik elektryczny
Gotowe i smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz