niedziela, 1 marca 2009

Rogaliki drożdżowe.........

Składniki zaczyn
  • 10dkg drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 500ml śmietany (może być kwaśna,12%)
Składniki na ciasto:
  • 1kg mąki białej( w tym 60dkg białej ,40 dkg. razowej pszennej)
  • 1/2 kg masła lub margaryny
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • zaczyn rozrabiamy w osobnym naczyniu- wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 min. w cieple miejsce, przykrywamy naczynie to szybciej urośnie.
  • mąkę wsypujemy do miski ,siekamy masło,dodajemy sol , wyrośnięty zaczyn ,zagniatamy szybko ciasto, odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • następnie dzielimy na kilka części,wałkujemy na placki ok. 0,5 cm kroimy na podłużne pasy, następnie dzielimy aby uzyskać trójkąty , nakładamy marmoladę , zawijamy uzyskując kształt rogalika(tak jak na zdjęciu)
jako nadzienie do rogalika możemy użyć: twardą marmoladę, konfiturę z róży lub inną, mak . jabłko , banan,ser twarogowy itp. u mnie w domu lubimy aby było dużo nadzienia, nie muszą być jednakowej wielkości. Często jak zrobię większa ilość, zamrażam i gdy przyjeżdżają dzieci to mam gotowe.Rogaliki smaruje jajkiem i posypuję gotową posypką, wiórkami kokosowymi, gorzką czekoladą , makiem, lukrem z cytryny. Jestem pewna że każdy coś z tych porad wybierze, są tanie i naprawdę smaczne.Udanych i smacznych rogalików!!

drożdże, cukier i śmietana wszystko mieszamy
Odstawiamy w cieple miejsce
czekamy aż wyrosnie
mąka, masło i sól
dodajemy wyrośnięty zaczyn
zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki
wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków i wałkujemy na cienki placki

nakładamy nadzienie

zawijamy
formujemy kształt rogalika
smarujemy jajkiem posypujemy posypką
wkladamy do piekarnika na ok 10- 15 min , 180 stopni piekarnik elektryczny

Gotowe i smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz