Z pszenicy można zrobić smaczne pasty, kotlety, przekąski,kiełki,pasztet,upiec chleb.
Dzisiaj podam przepis na pasty z pszenicy i na potrawę poprawiającą perystaltykę jelit. Osoby,które cierpią na zaparcia,stosują różne sposoby i nic nie pomaga,polecam na drugie śniadanie gotowaną pszenicę z marchewką.
SKŁADNIKI
*2 łyż gotowanej pszenicy+ 2 łyż. marchewki startej na dużych oczkach= mieszamy i wolno jemy, dokładnie
żujemy, jest to przepis( Kuchnia Naturalna)
PRZEPIS NA PASTY
1. Pasta z pszenicy z majonezem- 1 szkl. pszenicy zmielić+ dodać majonez 4 łyż. =wymieszać ewentualnie doprawić solą i pieprzem ziołowym.
2.Pasta z pszenicy z sosem pomidorowym- 1 szkl. zmielonej pszenicy+1 ząbek czosnku+1/3 sosu gęstego pomidorowego(może być koncentrat pomidorowy)+ sól i pieprz ziołowy do smaku. Dokładnie wymieszać.
3.Pasta z pszenicy z orzechami.
4.Pasta z pszenicy z chrzanem.
5.Pasta z pszenicy z jajkiem.
6.Pasta z pszenicy z musztardą.
7.Pasta z pszenicy z rybą.
Sami możemy wymyślać dodatki, smaki wg. swojego gustu. Są tanie ,łatwe do zrobienia i zdrowe.
Pszenica 1kg. kosztuje ok.1zł. Z 1 kilograma pszenicy mamy, kotlety i pasty. Często jest, że nie mamy pomysłu na obiad lub nie mamy pieniędzy. Jest to dobry sposób żeby za oszczędzić ale także, zyskać na zdrowiu.
PRZEPIS NA KOTLETY
Pszenicę mielimy, dodajemy resztę składników , dokładnie mieszamy,formujemy małe kotlety i smażymy na gorącym oleju.
PSZENICĘ--myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc, gotujemy do miękkości (ok.40 min)
KUTIA jest potrawą znaną i lubianą, składa się z pszenicy gotowanej mielonego maku, rodzynek , migdałów, orzechów, miodu.
RADA--- gdy mamy osoby, które nie chcą kotletów z pszenicy( bo tam nie ma mięsa, nie smakują itp. wymyślają różne wymówki) mam dobry sposób, dodaj do masy pszenicznej kawałek mięsa z indyka lub z kurczaka. Wtedy kotlety smakują jakby były z samego mięsa, nikt się im nie oprze nawet zatwardziali mięsożercy.
Pszenica 1kg. kosztuje ok.1zł. Z 1 kilograma pszenicy mamy, kotlety i pasty. Często jest, że nie mamy pomysłu na obiad lub nie mamy pieniędzy. Jest to dobry sposób żeby za oszczędzić ale także, zyskać na zdrowiu.
PRZEPIS NA KOTLETY
- 1 szklanka gotowanej pszenicy,
- 1-2jajka
- przyprawy(pieprz ziołowy,sól)
Pszenicę mielimy, dodajemy resztę składników , dokładnie mieszamy,formujemy małe kotlety i smażymy na gorącym oleju.
PSZENICĘ--myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc, gotujemy do miękkości (ok.40 min)
KUTIA jest potrawą znaną i lubianą, składa się z pszenicy gotowanej mielonego maku, rodzynek , migdałów, orzechów, miodu.
RADA--- gdy mamy osoby, które nie chcą kotletów z pszenicy( bo tam nie ma mięsa, nie smakują itp. wymyślają różne wymówki) mam dobry sposób, dodaj do masy pszenicznej kawałek mięsa z indyka lub z kurczaka. Wtedy kotlety smakują jakby były z samego mięsa, nikt się im nie oprze nawet zatwardziali mięsożercy.
SMACZNEGO!
Namoczoną pszenicę gotujemy, jest to baza wyjściowa do wszystkich potraw.
Mielimy pszenicę.
Namoczoną pszenicę gotujemy, jest to baza wyjściowa do wszystkich potraw.
Mielimy pszenicę.
Pasta z majonezem.
Pasta z sosem pomidorowym.Smażymy na gorącym tłuszczu.
Podajemy z Surówkami............................
Marchew trzemy na grubych oczkach dodajemy gotowaną pszenicę.
Wszystko mieszamy i gotowe. Wskazane dla osób mających obstrukcje. Spożywać na drugie śniadanie.
Witam, proponowanie komukolwiek jedzenia pszenicy jest, co najmniej, nieodpowiedzialne. Poczytaj o pszenicy a nie tylko nie będziesz zachęcać do jej jedzenia, ale wręcz będziesz ostrzegać przed jedzeniem tej trutki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAnonimowy-ja nie ma alergii na pszenicę, z glutenu robię pyszne kotlety, z pszenicy zaś robie , kotlety , pasty, chleby , bułki, kluski i wszystko czego dusza zapragnie.
UsuńTo że nagle ktoś wymyślił że kasza jaglana jest cudonym produktem na wszystko to jego sprawa. Biała mąka jest nie zdrowa, oczyszczona ale razowa mąka z naszej pszenicy jest naszym chlebem powszednim.Wiele teorii już słyszałam, np. że " cukier krzepi" . Co sie stało, cały swiat nie toleruje glutenu? Dzięki moim przepisom z pszenicy ludzie prztrwali biedę i dobrze się mają.Więc kończąc ten długą odpowiedz, obiecuję ,że zawsze będę zachęcac do jedzenia pszenicy, pozdrawiam.
zgadza się! tez nie moge juz słuchać o tej diecie bezglutenowej. Ludzie maja jakas paranoję! Przecież tylko niektórzy mają na nią alergię!
Usuń