środa, 4 marca 2009

PSZENICZNE HITY.......

PSZENICA
Z pszenicy można zrobić smaczne pasty, kotlety, przekąski,kiełki,pasztet,upiec chleb.
Dzisiaj podam przepis na pasty z pszenicy i na potrawę poprawiającą perystaltykę jelit. Osoby,które cierpią na zaparcia,stosują różne sposoby i nic nie pomaga,polecam na drugie śniadanie gotowaną pszenicę z marchewką.

SKŁADNIKI
*2 łyż gotowanej pszenicy+ 2 łyż. marchewki startej na dużych oczkach= mieszamy i wolno jemy, dokładnie
żujemy, jest to przepis( Kuchnia Naturalna)

PRZEPIS NA PASTY
1. Pasta z pszenicy z majonezem- 1 szkl. pszenicy zmielić+ dodać majonez 4 łyż. =wymieszać ewentualnie doprawić solą i pieprzem ziołowym.
2.Pasta z pszenicy z sosem pomidorowym- 1 szkl. zmielonej pszenicy+1 ząbek czosnku+1/3 sosu gęstego pomidorowego(może być koncentrat pomidorowy)+ sól i pieprz ziołowy do smaku. Dokładnie wymieszać.
3.Pasta z pszenicy z orzechami.
4.Pasta z pszenicy z chrzanem.
5.Pasta z pszenicy z jajkiem.
6.Pasta z pszenicy z musztardą.
7.Pasta z pszenicy z rybą.
Sami możemy wymyślać dodatki, smaki wg. swojego gustu. Są tanie ,łatwe do zrobienia i zdrowe.
Pszenica 1kg. kosztuje ok.1zł. Z 1 kilograma pszenicy mamy, kotlety i pasty. Często jest, że nie mamy pomysłu na obiad lub nie mamy pieniędzy. Jest to dobry sposób żeby za oszczędzić ale także, zyskać na zdrowiu.

PRZEPIS NA KOTLETY
  • 1 szklanka gotowanej pszenicy,
  • 1-2jajka
  • przyprawy(pieprz ziołowy,sól)
SPOSÓB WYKONANIA
Pszenicę mielimy, dodajemy resztę składników , dokładnie mieszamy,formujemy małe kotlety i smażymy na gorącym oleju.

PSZENICĘ--myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc, gotujemy do miękkości (ok.40 min)
KUTIA jest potrawą znaną i lubianą, składa się z pszenicy gotowanej mielonego maku, rodzynek , migdałów, orzechów, miodu.
RADA--- gdy mamy osoby, które nie chcą kotletów z pszenicy( bo tam nie ma mięsa, nie smakują itp. wymyślają różne wymówki) mam dobry sposób, dodaj do masy pszenicznej kawałek mięsa z indyka lub z kurczaka. Wtedy kotlety smakują jakby były z samego mięsa, nikt się im nie oprze nawet zatwardziali mięsożercy.
SMACZNEGO!

Namoczoną pszenicę gotujemy, jest to baza wyjściowa do wszystkich potraw.
Mielimy pszenicę.

Pasta z majonezem.
Pasta z sosem pomidorowym.

MASA NA KOTLETY-zmielona pszenica,przyprawy, jajka. wszystko mieszamy.( zdj. poniżej)
Smażymy na gorącym tłuszczu.

Gotowe kotlety.
Podajemy z Surówkami............................
Marchew trzemy na grubych oczkach dodajemy gotowaną pszenicę.
Wszystko mieszamy i gotowe. Wskazane dla osób mających obstrukcje. Spożywać na drugie śniadanie.

3 komentarze:

  1. Witam, proponowanie komukolwiek jedzenia pszenicy jest, co najmniej, nieodpowiedzialne. Poczytaj o pszenicy a nie tylko nie będziesz zachęcać do jej jedzenia, ale wręcz będziesz ostrzegać przed jedzeniem tej trutki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy-ja nie ma alergii na pszenicę, z glutenu robię pyszne kotlety, z pszenicy zaś robie , kotlety , pasty, chleby , bułki, kluski i wszystko czego dusza zapragnie.
      To że nagle ktoś wymyślił że kasza jaglana jest cudonym produktem na wszystko to jego sprawa. Biała mąka jest nie zdrowa, oczyszczona ale razowa mąka z naszej pszenicy jest naszym chlebem powszednim.Wiele teorii już słyszałam, np. że " cukier krzepi" . Co sie stało, cały swiat nie toleruje glutenu? Dzięki moim przepisom z pszenicy ludzie prztrwali biedę i dobrze się mają.Więc kończąc ten długą odpowiedz, obiecuję ,że zawsze będę zachęcac do jedzenia pszenicy, pozdrawiam.

      Usuń
    2. zgadza się! tez nie moge juz słuchać o tej diecie bezglutenowej. Ludzie maja jakas paranoję! Przecież tylko niektórzy mają na nią alergię!

      Usuń