poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Festiwal chlebów



Chleb z płaskurki z ziarnami nr. 1 
Składniki
100 g mąki chlebowej ( typ 550 )
250 g mąki z płaskurki
100 g ziarna ( dynia, sezam, słonecznik)
450 g wody( liczone z zakwasem)
olej 2 łyż
sól 1 płaska łyżeczka
odrobina drożdży( 2 g suszonych) możesz pominąć
Ja wszystko ważę na wadze.
Wrzucam do dużej miski i mieszam. Mieszam, to ciasto kilka minut. Ma być gęste ciasto.  Jeżeli widzę ,że jest zbyt wodniste dosypuję odrobinę maki lub sypię trochę ziaren.
Wkładam do foremek  wysmarowanych olejem i posypane mąką lub ziarnami.
Ciasto na chleb 3/4 wysokości foremki  Rośnie  aby były pełne ( rośnie od 3 do 5 godzin zależności jak jest temperatura w domu.
Najlepiej postawić w pobliżu kaloryfera wystarczy wtedy 2 -2,5  godz
Wkładamy do piekarnika na 15 minut /200 C stopni
zmniejszyć 180 C stopni / 60 minut
Każdy piekarnik inaczej piecze , chleb ma być ładnie wypieczony  ale nie spalony.
Wyjąć po upieczeniu z formy i studzić na kratce.
Teraz pieczenie dla mnie jest łatwiejsze, mam maszynę do pieczenia na zakwasie. Po prostu wygoda nie bolą ręce.
Chociaż mój mąż woli jak pieczenie odbywa się w piekarniku.
⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻
Najłatwiejszy chleb na zakwasie / mój faworyt

Składniki
300 g mąki zwykłej typ 550

300 g mąki żytniej
1 łyżeczka płaska soli himalajskiej 
3 łyżki oliwy
2 łyżki ziaren słonecznika 
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
lub dowolne ziarna 
1 szklanka
1 1/2 szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Wodę i zakwas wlej do dużej miski i wymieszaj, dodaj pozostałe i dokładnie wyrabiaj około 5 minut.
Formy wysmaruj olejem i wysyp ziarnami, otrębami, płatkami owsianymi czym chcesz.
Włóż ciasto do połowy formy, przykryj folią aby się nie zeschło. Zostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość.
U mnie stoi na kaloryferze.
 Następnie wkładaj do piekarnika na 15 minut 230 stopni, zmniejsz i piecz około 50 minut.
 Chleb ma być złoty brąz.  Każdy piekarnik inaczej piecze, może być pieczenie nawet do godziny, po prostu trzeba zaglądać i wyjąć chleb żeby nie spalić. Chleb po wyjęciu  studzić na kratce
Uwagi
Ciasto ma być gęste ale nie zbite, trzeba dobrze wyrobić tj.długo go mieszać. Każda mąka inaczej wchłania nieraz trzeba dodać więcej wody.
⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺

Chleb z płaskurki i samopszy z żurawiną, sezamem i czarnuszką
Składniki
150 g mąki z płaskurki
150 g mąki z samopszy
100 g mąki np. wrocławskiej
100 g ( 50 g żurawiny,czarnuszki 1 łyżeczka, 50 g sezamu)
sól 1 płaska łyżeczka
olej  3 łyżeczki
zakwas i woda= 450 g
Wszystko razem wymieszać. Dalej postępować jak wyżej.
Chleby nie są puszyste ale bardzo smaczne, bardziej zbite i ciężkie.Taki chleb jest bardzo sycący.

⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺

Przepis na chleb Rustiko
STARTER
*150 ml ciepłej wody
*1 łyż.cukru
*26 g drożdży świeżych lub suchych 7g
*125 g maki chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem, zostawić na 10 min.Wymieszać z mąką  uzyskując gęstą pastę, przykryć folią i zostawić na 24 godz.( w temperaturze pokojowej )

CIASTO  WŁAŚCIWE
* 200 ml ciepłej wody
*9 g świeżych drożdży lub  ok.4 g suchych
*1 łyżeczka cukru
* 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
*100 g pszennej razowej
*1 łyż. soli
*1 łyż. oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 minut a swoją.
 Mąki wymieszać z solą, starterem  rozpuszczonymi drożdżami i oliwą. Mieszać łyżką aby uzyskać lepkie ciasto.
Przenieść na stolnicę  i zagniatać około 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie ( rozciągać ciasto składać do siebie)
Nie podsypywać zbyt dużo mąki ,żeby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde.
Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, podwoi objętość
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę i rozciągnąć na ok. 30 cm. długości - złożył na pół i czynność powtórzyć dwukrotnie. Uformować bochenek i naciąć go  kilkakrotnie ostrym nożem.posypać maka i odstawić na 40-60 minut, powinien dobrze wyrosnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku 240 stopni około 25- 30 minut aż się zarumieni  a spód będzie wydawał głuchy odgłos.
 Studzić na kratce.
przepis pochodzi z BBC Food – klik!

⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻

CHLEB GRAHAM - przepis dostałam od Basi, byłam zachwycona gdy jadłam ten chleb upieczony przez Basię. Właśnie takiego,  chleba szukałam .Ten chleb upiecze każdy, gwarantuję!
SKŁADNIKI
*    2 szklanki mąki białej
*    2 szklanki mąki z pełnego przemiału
*    ziarna po 2 łyżki sezamu, słonecznika, nasion lnu.

ZACZYN Z DROŻDŻY
*   2 łyżeczki płaskie soli ( 12 g ) + 2 szklanki ciepłej wody + 4 dkg drożdży = wszystko wymieszać Zostawić na 15-30 minut w ciepłym miejscu.
 Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie, wymieszać , przerobić ciasto, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy 1 godzinę i  10 minut w temperaturze 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Po upieczeniu, wyjmujemy z formy i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe i łatwe?
POWODZENIA!
UWAGA- 1  łyżeczka zawiera - 6 g soli, tutaj potrzebujemy 2 płaskie łyżeczki soli ( 12 g soli)




⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸻



Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Składniki
1 szklanka    słonecznika
1 szklanka    pestek dyni
1 szklanka   siemienia lnianego
1 szklanka   płatków owsianych (owsianych lub żytnich)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka  soli i jeszcze trochę
2 szklanki maki żytniej
1 kg  maki pszennej (ja mieszam mąkę orkiszową,owsianą,gryczaną,pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
 6 szklanki ciepłej wody + 2 łyż. miodu
zaczyn ze słoika( zakwas)  tj. 1/1\2 szklanki

WYKONANIE
Wszystko razem wsypać do dużej miski i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoiczka jako zaczyn na następny raz.(można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie)
Składniki można odmierzać szklanką, ja odmierzam dużym kubkiem(330 ml) i wychodzą z porcji 
4 keksówki 12 x 25 cm.
Wyrobione ciasto wlać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i ściereczką, zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Piec 1 godzinę 15 min.- 1 godzinę 30 min. w temperaturze 180- 200 stopni C.
 Krok po kroku zobacz jak zrobić  link  Tutaj



⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻
Długo wyczekiwany przepis na chleb z płaskurki. Mój własny taki sprawdzony, nieskomplikowany.

CHLEB Z PŁASKURKI
900 ml  cieplej wody
600 g maki z płaskurki

400 g mąki   Typ 550
ziarna: pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona lnu oraz spora łyżeczka czarnuszki
zakwas żytni ok. 350 ml

ZAKWAS
Zakwas wyjmuje z lodówki i wlewam do plastikowej dużej miski. Dolewam 250 ml ciepłej wody i tyle  mąki. Inaczej mówiąc kubek wody i kubek mąki żytniej  typ 2000
Mieszam dokładnie drewnianą łyżką , przykrywam i zostawiam na noc lub na kilka godzin aby zakwas odżywić. Gdy zakwas już nabrał mocy, odkładam  do słoika zakwas na następne chleby i chowam do lodówki.
Do pozostałego zakwasu dodaję mąki i ziarna oraz wlewam 70% wody. mieszam ok. 5 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewam więcej wody.
  Foremki smaruję olejem i na dno rzucam garść słonecznika, następnie wkładam ciasto 3/4 wysokości  formy.
Przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam na kilka godzin do wyrośnięcia.
Piekę 15 minut  w 230 stopni C / następnie  180 - 190 stopni C / przez 60 minut.
Chleb wyjmuję z formy i   wykładam na kratkę.







Chleb  Julity, pyszny i łatwy w wykonaniu. Nie na zakwasie tylko na drożdżach. Wczoraj późnym wieczorem ,,coś'' mnie naszło i upiekłam ten chlebek, na śniadanie  jak znalazł.
Nie spodziewałam się ,że jest tak łatwy w pieczeniu, sama przyjemność.
Julita  dziękuje za przepis 😊

⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻  CHLEB  JULITY
Rozczyn 10 dkg drożdży
1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka melasy lub cukru muscovado/ ciemny cukier  trzcinowy
4 łyżki mąki
Rozczyn dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia/ 2 razy wzrost objętości/

 CIASTO
1 kg mąki wrocławskiej typ 650/ - 1 szklanka +2 szklanki mąki orkiszowej  pełnej
2 szklanki otrębów  pszennych + 150 ml ciepłej wody
2-3 łyżki zarodków  pszennych
1/2 szklanki  ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego / połowę można zmielić/
4 łyżeczki soli
3 szklanki ciepłej wody

WYKONANIE
Składniki suche dokładnie wymieszać  z wyrośniętym rozczynem w dużej misce.
Wyrabiać 10- 15 minut.
Nałożyć do 2-3 foremek keksówek  wysmarowanych uprzednio olejem, do połowy ich wysokości.
Pozostawić do wyrośnięcia 1 cm  od  brzegu górnego foremki
Włożyć do  nagrzanego piekarnika 200 st. C /  dolne grzanie i termoobieg/ piec 1 godzinę/ew. pozostawić 5- 10 minut w wyłączonym piekarniku.
 Po upieczeniu  wyjąć z foremek po 3 minutach i pozostawić do wystygnięcia.
😉
PS.Wieczorem  gdy piekłam chleb okazało się, że nie mam otrębów  pszennych więc dałam więcej siemienia lnianego i sezamu. Mąkę dałam tylko orkiszową - te trzy szklanki mogą być różnej mąki np.  1 szklanka żytniej + 1 szklanka orkiszowej + 1 szklanka  ryżowej.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻ Chleb na drożdżach
ŁATWY CHLEBUŚ
Przepis dostałam od Uli, Ula od Ali a Ala od nie wiem ale przepis jest dobry. Chlebuś zawsze się udaje.
 Składniki
  • 70 dkg mąki z pełnego przemiału
  • 30 dkg mąki pszennej ( białej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna  słonecznika, sezamu, siemię lniane( zmielone), ilość wg. uznania . Ja dodaje po 2 łyż. każdego
  • 2-3 szklanki wody
ZACZYN--10 dkg. drożdży+3 łyż miodu+ 1/2 szklanki wody letniej+2 łyż. mąki= dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników, dolewając stopniowo wodę, pamiętając, że
każda mąka inaczej wchłania wodę. gdy jest za gęste dolewamy, za rzadkie dosypujemy mąki.
Ciasto wyrabiamy przez około 20 -30 min. Ciasto ma odchodzić od dłoni, elastyczne,pulchne.
Odstawiamy aby wyrosło ,w ciepłym miejscu.
Smarujemy 4 keksówki lub jedną dużą formę olejem, nakładamy 3/4 formy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15 min.

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni. na ok. 1 godzinę. Piekarnik elektryczny.

Wierzch chlebków smarujemy olejem lub wodą ( przed pieczeniem)



2 komentarze: