wtorek, 30 grudnia 2014

Pyszny chleb z ziarnami na zakwasie


Przepis dostałam od Marzeny,ona oczywiście od koleżanki  i taki łańcuszek nie ma końca. Ale to jest piękne,że przepis  nie leży w szufladzie  pokryty kurzem , ale jest cały czas w"obiegu".

CHLEB WIELOZIARNISTY

SKŁADNIKI
*1 szklanka słonecznika
*1 szklanka pestek dyni
*1 szklanka siemienia lnianego
*1 szklanka płatków owsianych (owsianych lub żytnich)
*1 łyż.cukru
*1 łyż. soli i jeszcze trochę
*2 szklanka maki żytniej
*1 kg.maki pszennej (ja mieszam mąkę orkiszową,owsianą,gryczaną,pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
*6 szklanek ciepłej wody + 2 łyż. miodu
*Zaczyn ze słoika( zakwas)

WYKONANIE
Wszystko razem wsypać do dużej miski i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoiczka jako zaczyn na następny raz.(można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie)
Składniki można odmierzać szklanką, ja odmierzam dużym kubkiem(330 ml) i wychodzą z porcji 4 keksówki 12 x 25 cm.
Wyrobione ciasto wlać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i ściereczką, zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Piec 1 godzinę 15 min.- 1 godzinę 30 min. w temperaturze 180- 200 stopni C.









9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Uwielbiam takie chleby napakowane ziarnami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Ten chlebek piekę od kilku lat ,piecze też moja córcia która mieszka w Angli ,chlebek jest wspaniały pieczemy z maki orkiszowej i żytniej.piekę pieczywo różne ale bez tego jestem głodna .pozdrawiam i dziękuję za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak miło, przyznam ,że ten przepis jest rewelacyjny i łatwy, pozdrawiam i życzę samych pięknych oraz smacznych " bochenków" chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalio, a te 2 szklanki mąki żytniej to jasnej czy ciemnej? Rozumiem, że pozostałe mąki razowe?

    OdpowiedzUsuń
  5. aaa...i jeszcze ile tego zakwasu ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
  6. Air- przepraszam ,że dopiero teraz odpisuję, cały zakwas ze słoika,
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki duży słoik tego zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkładam polowe takiego 330 ml . Wlaściwie 2 słoiki, jeden dla mnie drugi dla przyjaciół.pozdrawiam:)
      Zakwas gdy wyjmuję po tygodniu z lodówki zawsze dokarmiam- 2 łyż maki żytniej + 2 łyżki ciepłej wody= mieszam i zostawiam na 1/2 h
      Pozdrawiam i życzę smacznych chlebów:)

      Usuń