Przepis dostałam od Marzeny,ona oczywiście od koleżanki i taki łańcuszek nie ma końca. Ale to jest piękne,że przepis nie leży w szufladzie pokryty kurzem , ale jest cały czas w"obiegu".
CHLEB WIELOZIARNISTY
SKŁADNIKI
*1 szklanka słonecznika
*1 szklanka pestek dyni
*1 szklanka siemienia lnianego
*1 szklanka płatków owsianych (owsianych lub żytnich)
*1 łyż.cukru
*1 łyż. soli i jeszcze trochę
*2 szklanka maki żytniej
*1 kg.maki pszennej (ja mieszam mąkę orkiszową,owsianą,gryczaną,pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
*6 szklanek ciepłej wody + 2 łyż. miodu
*Zaczyn ze słoika( zakwas)
WYKONANIE
Wszystko razem wsypać do dużej miski i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoiczka jako zaczyn na następny raz.(można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie)
Składniki można odmierzać szklanką, ja odmierzam dużym kubkiem(330 ml) i wychodzą z porcji 4 keksówki 12 x 25 cm.
Wyrobione ciasto wlać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i ściereczką, zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Piec 1 godzinę 15 min.- 1 godzinę 30 min. w temperaturze 180- 200 stopni C.
Wygląda przepysznie. Uwielbiam takie chleby napakowane ziarnami ;)
OdpowiedzUsuńWitam.Ten chlebek piekę od kilku lat ,piecze też moja córcia która mieszka w Angli ,chlebek jest wspaniały pieczemy z maki orkiszowej i żytniej.piekę pieczywo różne ale bez tego jestem głodna .pozdrawiam i dziękuję za przepisy.
OdpowiedzUsuńO jak miło, przyznam ,że ten przepis jest rewelacyjny i łatwy, pozdrawiam i życzę samych pięknych oraz smacznych " bochenków" chleba :)
OdpowiedzUsuńNatalio, a te 2 szklanki mąki żytniej to jasnej czy ciemnej? Rozumiem, że pozostałe mąki razowe?
OdpowiedzUsuńAir- mąka żytnia, Typ 2000 :)
Usuńaaa...i jeszcze ile tego zakwasu ze słoika?
OdpowiedzUsuńAir- przepraszam ,że dopiero teraz odpisuję, cały zakwas ze słoika,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Jaki duży słoik tego zakwasu?
OdpowiedzUsuńJa odkładam polowe takiego 330 ml . Wlaściwie 2 słoiki, jeden dla mnie drugi dla przyjaciół.pozdrawiam:)
UsuńZakwas gdy wyjmuję po tygodniu z lodówki zawsze dokarmiam- 2 łyż maki żytniej + 2 łyżki ciepłej wody= mieszam i zostawiam na 1/2 h
Pozdrawiam i życzę smacznych chlebów:)