poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami











Paszteciki polecam na każdą okazje,zwłaszcza na Nowy Rok. Paszteciki wspaniale komponują się  z czerwonym barszczem. Można je przygotować kilka dni wcześniej.

 SKŁADNIKI
1 kg mąki
10 dkg  drożdży
 25 dkg  masła lub inny tłuszcz
 500 ml śmietany( 18%)
 1/2 łyż.( mała) soli


WYKONANIE
Drożdże, cukier i śmietanę dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Do drugiej miski wsyp mąkę, masło, sól.Masło posiekaj na mniejsze kawałki  i dodaj drożdże gdy podwoją swoją objętość wlej do miski z mąką. Zagnieć ciasto i włóż na 1 godz.  do lodówki.Po wyjęciu z lodówki podziel na 6 -8 kawałków, każdy z nich rozwałkuj , następnie pokrój na paski , nakładaj farsz i zlepiaj. "Wałek z farszem"   przekrój na małe kawałki, układaj na  blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ja smarowałam wierzch pasztecików  roztrzepanym jajkiem. Piekłam ok 15-20 min. na złoty kolor.

SKŁADNIKI NA FARSZ
*  1/2 kilko kapusty kiszonej
*  30 dkg  grzybków ( u mnie pieczarki)
*  1 cebula
*  przyprawy sól, pieprz ziołowy, majeranek,
*  2 łyż.olej
Kapustę kiszoną gotujemy , tak aby była miękka, następnie kroimy na desce. Pieczarki, cebule obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dusimy na patelni, odparowując następnie dodajemy pokrojoną kapustę, dodajemy przyprawy  do smaku , wszystko dusimy na patelni, jeszcze ok. 15 minut aby odparować wodę i żeby składniki  dokładnie się połączyły.
Na zdjęciach zobaczycie  krok po kroku  jak zrobić paszteciki.





















Farsz z kapusty i pieczarek duszę na ogniu z przyprawami ok. 15 minut. Przyprawy dodaję na koniec - papryka czerwona, majeranek , pieprz, sól i smażę aż zmieni kolor na ciemny i odparuje woda. Kapusta gdy nam zostanie możemy zjeść z chlebkiem , jest pyszna, zawsze podjadam robiąc paszteciki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz