Paszteciki polecam na każdą okazje,zwłaszcza na Nowy Rok. Paszteciki wspaniale komponują się z czerwonym barszczem. Można je przygotować kilka dni wcześniej.
SKŁADNIKI
1 kg mąki
10 dkg drożdży
25 dkg masła lub inny tłuszcz
500 ml śmietany( 18%)
1/2 łyż.( mała) soli
WYKONANIE
Drożdże, cukier i śmietanę dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Do drugiej miski wsyp mąkę, masło, sól.Masło posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj drożdże gdy podwoją swoją objętość wlej do miski z mąką. Zagnieć ciasto i włóż na 1 godz. do lodówki.Po wyjęciu z lodówki podziel na 6 -8 kawałków, każdy z nich rozwałkuj , następnie pokrój na paski , nakładaj farsz i zlepiaj. "Wałek z farszem" przekrój na małe kawałki, układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ja smarowałam wierzch pasztecików roztrzepanym jajkiem. Piekłam ok 15-20 min. na złoty kolor.
SKŁADNIKI NA FARSZ
* 1/2 kilko kapusty kiszonej
* 30 dkg grzybków ( u mnie pieczarki)
* 1 cebula
* przyprawy sól, pieprz ziołowy, majeranek,
* 2 łyż.olej
Kapustę kiszoną gotujemy , tak aby była miękka, następnie kroimy na desce. Pieczarki, cebule obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dusimy na patelni, odparowując następnie dodajemy pokrojoną kapustę, dodajemy przyprawy do smaku , wszystko dusimy na patelni, jeszcze ok. 15 minut aby odparować wodę i żeby składniki dokładnie się połączyły.
Na zdjęciach zobaczycie krok po kroku jak zrobić paszteciki.
Farsz z kapusty i pieczarek duszę na ogniu z przyprawami ok. 15 minut. Przyprawy dodaję na koniec - papryka czerwona, majeranek , pieprz, sól i smażę aż zmieni kolor na ciemny i odparuje woda. Kapusta gdy nam zostanie możemy zjeść z chlebkiem , jest pyszna, zawsze podjadam robiąc paszteciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz