Ogórki mamy cały rok, najsmaczniejsze są w sezonie i z własnego ogródka. Pomidory także.
Ale tak jak przekornie napisałam czemu, się nie lubią te warzywka?
Ogórek ma swoje wady,nie należy do warzyw lekko strawnych i nie ma zbyt wielu witamin. Świeży ogórek zawiera askorbinazę - enzym niszczący Wit.C, dlatego nie przyrządzamy sałatek, w których były ogórki zielone i pomidory, gdyż witamina C zawarta w pomidorach ulgnie zniszczeniu.
Ogórki zielone, jadamy przez cały rok, świeże,jako małosolne, kiszone i konserwowe. Jadodaję także do leczo.Kiszony ogórk jst dobrym źródłem witaminy C, tym bardziej, że sąłatwiej strawne od świeżych.
Kilka rad dla urody
Plasterki świeżgo ogórka nakładaj na twarz, oczy, - świetnie nawilża
Obierkami z ogórka smaruj dłonie - nawilża, wygładza
Tonik z ogórka dla tych co mają więcej czasu - wycisnąć sok z ogórka, przelać do butelczki i stosować jak każdy tonik lub stosować jak mgiełkę na twarz. Wiadomo tylko kilka dni, co naturalne ma krótki termin przydatności. Nawilża i działa łagodząco na skórę.
A teraz od kuchni
Mizeria z ogórków ze śmitaną.
Ogórki ścieramy w talarki bardzo cienko na tarce, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę, śmietanę[ może być sojowa] oczywiście sól i pieprz.
Sałatka z ogórków z koperkiem
Ogórki trzemy na tarce w plastry, dodajemy koperek drobno pokrojony, sól , pieprz
Pasta na chleb
Kilka rzodkiewek, ogórek ze skórką trzemy na dużych oczkach, dodajemy twarożek ok. szklanki. Dodajemy jeszcze koperek, sól i pieprz
Taką, pastę robiły same moje córki, gdy były nastolatkami.
Po prostu tą pastę uwielbiały.
A jakie Wy, moi drodzy macie pomysły na ogórki?
Mizeria to podstawa i klasyka. Zdecydowanie Polska kuchnia. Plasterki ogórka można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Zimne plasterki niwelują opuchliznę.
OdpowiedzUsuń