wtorek, 23 grudnia 2014

Barszcz czerwony- podwójnie czerwony i sałatka wegańska


Mój podwójnie czerwony barszcz zawsze się udaje i jest pyszny.
Proporcje na 4 litry czystego czerwonego barszczu.

SKŁADNIKI:

*2 l wody
*4 kg buraków
* włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
* przyprawy: sól , pieprz,gałka muszkatałowa, liść laurowy 2-3 szt, ziele angielskie 5 szt.
* sok z cytryn ok. 4-5sztk.
*4 ząbki czosnku
*dodatkowo dałam 2 kostki bulionu ("organik") możecie pominąć
*1 cebula
*1 łyżeczka oleju
*1/4 główki kapusty
* pęczek natki pietruszki

WYKONANIE:
Warzywa obrać i wrzucić do gotującej wody z łyżka oleju, gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjąć z garnka (później z nich zrobimy Wegańską  sałatkę).
Buraki obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok (ja zrobiłam to wyciskarką- otrzymałam 2 litry soku). Przelałam przez sito. Sok z buraków zagotować z bulionem i  dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu dodać resztę przypraw- oczywiście do smaku. Kto lubi bardziej pikantny barszcz może dodać więcej pieprzu i gałki muszkatałowej. Na koniec dodajemy sok z cytryny (tyle ile lubimy). Próbujemy i zachwycamy się kolorem i smakiem.
Barszczyk podajemy z uszkami, pasztecikami lub jako gorący kubek.
Smacznego!

SAŁATKA WEGAŃSKA

Warzywa ugotowane z wywaru do barszczu wykorzystamy do sałatki wegańskiej. Marchewkę, pietruszkę , seler, kapustę kroimy w kostkę a kapustę w paski. Dodajemy groszek zielony i kukurydzę oraz czarne oliwki przekrojone na pół. Mieszamy z majonezem z ziemniaków, ewentualnie  doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Idealny majonez z ziemniaków do tej sałatki znajdziesz TUTAJ



4 komentarze:

  1. Uwielbiam i barszcz i sałatki wegańskie
    Wesołych Świąt życzę i ja

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot- dziękuje- pięknych, zdrowych , radosnych,wspaniałego spędzonego czasu z najbliższymi a także zadumy i odczucia tej cudownej chwili Bożego Narodzenia, pozdrawiam bardzo serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam barszczyk :) do tego uszka domowej roboty i jestem kupiona :) mogłabym to danie jeść i jeść nie tylko w święta ale właśnie wtedy najlepiej smakuje :) serdecznie pozdrawiam i życzę pięknego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beauty4ewer.pl - ja też uwielbiam, mniam mniam,pozdrawiam z zimowej Świdnicy, bardzo dziękuje za życzenia!
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń