piątek, 15 listopada 2019

Sakiewki z jabłkami














Sakiewki to takie pierogi tylko inny kształt, robi się je szybko, tanie i smaczne.
Składniki na ciasto
* 1/2 mąki( część mąki pełnoziarnistej  część mąki białej typ 450)
* szczypta soli
*wody ok.1 szkl. ale dodawać stopniowo tyle ile potrzeba aby uzyskać, miękkie ciasto .Można dodać 1 łyż. oliwy. Zagniatamy aby uzyskać elastyczne ciasto.

Rwiemy na małe kawałki i wałkujemy placki, gdy chcemy wszystkie placki jednakowej wielkości to- wałkujemy duży placek i szklanką wykrawamy kółka.
FARSZ- jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, posypujemy odrobiną cukru( ja miałam bardzo słodkie jabłka) kawałki wkładamy do placków, sklejamy jak sakiewkę( patrz zdj. 1)
Gotujemy w wrzącej wodzie po wypłynięciu ok.2 min podajemy z sosem orzechowym i polane melasą (syrop z buraków) lub innym ulubionym syropem np. klonowym, z agawy, malinowym itp. dobrze smakuje także ze śmietaną i cukrem tak jak jadały nasze babcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz